20

Graffitikunstenaars zetten Homeland voor schut in het Arabisch

Arabische teksten op Homeland-set tonen pijnlijke destinteresse van de makers: 'Homeland is racistisch' en 'Vrijheid... Nu in 3D'

De makers van de Amerkaanse serie Homeland zijn vaak verweten een gevaarlijke karikatuur te maken van Afghanen, Pakistanen, Arabieren en moslims in het algemeen. De serie, waarin hoofdrolspeelster Claire Danes in de huid kruipt van CIA-agente Carrie Mathison, speelt in op de angst van het publiek voor moslimextremisme, maar legt het er zo dik bovenop dat je bijna zou denken dat het volledige Midden-Oosten met een bomgordel loopt.


Dat de makers van de serie niet bijster geïnteresseerd zijn in een geloofwaardige verbeelding van de moslimwereld bleek niet alleen uit het feit dat Al Qaida in het eerste seizoen als Iraanse organisatie werd neergezet, maar ook doordat er op de hele set blijkbaar niemand rondloopt die Arabisch kan lezen.

Dit stelde een groepje graffitikunstenaars uit Berlijn echter wel in de gelegenheid om een prachtige trolactie op touw te zetten, toen zij werden gebeld met het verzoek om de set van Homeland – die op dat moment een Syrisch vluchtelingenkamp moest voorstellen – te verfraaien met Arabische graffiti. En zo geschiedde. Op de muren van het vluchtelingenkamp, te zien in Homeland seizoen 5, aflevering 2, stond onder meer te lezen:

Homeland is racistisch”
“Homeland is een grap, maar we konden er niet om lachen”
“Er is geen Homeland”
“Homeland is watermeloen” (al watan betaakh, een uitdrukking die vaak gebruikt wordt om aan te geven dat iets niet in de haak is)
“Vrijheid… Nu in 3D”
“Deze show vertegenwoordigt niet het gedachtengoed van de kunstenaars

Hebaamin.com: “ARABIAN STREET ARTISTS” BOMB HOMELAND: WHY WE HACKED AN AWARD-WINNING SERIES
Cc-foto: Screenshot van de bewuste Homeland-uitzending, waarbij Carrie langs de woorden “Homeland is GEEN serie” loopt

Geef een reactie

Laatste reacties (20)