8

Grieks eilandje naarstig op zoek naar inwoners

In 2019 een geheel nieuwe start maken? Een klein Grieks eiland dat bedreigd wordt door ontvolking, zou mensen die er willen gaan wonen een basisinkomen van 500 euro per maand, gratis huisvesting en zelfs gratis eten bieden. Voorwaarde zou zijn dat de nieuwelingen zich er permanent vestigen op Antikhytera en bereid zijn te werken als visser, veehouder, bouwvakker of bakker. Die beroepen leveren voldoende aanvullend inkomen op voor een normaal bestaan, aldus de burgemeester tegen een Griekse nieuwssite. Dat nieuws verspreidde zich als deze week als een vuurtje over internet. Het klonk te mooi om waar te zijn en dat was het ook, stelde de burgemeester een paar dagen later. Geld krijg je niet, eten evenmin maar het eiland is wel naarstig op zoek naar bewoners, schrijft de Nederlands-Griekse website Parakalo.

Het eilandbestuur en de kerk, die een dominante rol vervult in de samenleving, zeggen op zoek te zijn naar vijf gezinnen met meer dan drie kinderen die bereid zijn naar het eiland te verhuizen. Geïnteresseerden wordt aangeraden het eiland eerst te bezoeken om een goed beeld te krijgen van wat hen te wachten staat.

Antikhytera is een eiland van 20 vierkante kilometer dat ten zuiden van het grotere Khytera ligt, tussen het Griekse vasteland en Kreta. Er wonen nu slechts tientallen mensen, in de zomer aangevuld met enkele honderden toeristen. Het eiland is beroemd vanwege de Antikythera Machine, een soort analoge computer uit de Griekse oudheid waarmee astronomische berekeningen gemaakt kunnen worden, zoals de bepaling van het tijdstip van zonsverduisteringen. De meer dan 2000 jaar oude machine werd opgedoken voor de kust van het eiland.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)