4

Griezelig mooi: Zwemmen tussen de haaien

Magische beelden van duikers die niet bang zijn en vissers die leren 'fish are friends'

Menig duiker schrikt als hij er eentje tegenkomt. De stierhaai is een onvoorspelbaar en vaak agressieve soort die de mens wel eens verwart met andere dieren die ze graag lust. Deze Mexicaanse vrijduikers stuitten op een groep vrouwelijke stierhaaien bij Playe del Carmen en legden het bijzondere moment vast op video.

Free Diving with Bulls | Pelagic Life from Pelagic Life on Vimeo.

Met dit inspirerende filmpje hopen de makers duikscholen en lokale vissers nader tot elkaar te brengen. Ondanks andere bemiddelingspogingen ruziën zij nog steeds om die befaamde spot. De duikscholen verdienen aan het toerisme terwijl lokale vissers, die een vergunning hebben om op ze te jagen, inkomsten mislopen.

Stierhaaien hebben nog geen beschermde status, maar worden wel gezien als een kwetsbare soort. Er wordt er op ze gejaagd vanwege hun haaienvinnen. Stierhaaien zwemmen vaak in ondiepe kustwateren en leven van kleine beenvissen, roggen en schaaldieren. Voor mensen kunnen ze ook gevaarlijk zijn. Tot 2007 zijn zo’n 25 aanvallen geregistreerd, maar de kans dat je wordt aangevallen door een stierhaai is statische klein. De haaien bijten van zich af als ze zich aangevallen voelen en bovendien houden ze niet van mensenvlees.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (4)