13

Groezelige comeback-poging van Kevin Spacey

Op de avond voor kerst heeft acteur Kevin Spacey een filmpje gedeeld waarover direct een hoop te doen is. In de 3 minuten durende video is Spacey te zien in de hoedanigheid van het personage van Frank Underwood, de Amerikaanse president uit de Netflix-serie House of Cards, overigens zonder dat daadwerkelijk uit te spreken. De video is van begin tot eind dubbelzinnig. Dat begint al bij de titel, ‘Let Me Be Frank’, wat zowel ‘Laat mij Frank zijn’ als ‘Laat me heel eerlijk zijn’ betekent. Het is gedurende de hele video niet duidelijk of Spacey als en over Frank Underwood spreekt, of toch gewoon namens zichzelf.

Voor wie het afgelopen jaar onder een steen heeft gelegen qua nieuws uit Hollywood: Spacey werd beschuldigd van het seksueel misbruiken van meerdere jonge jongens, een van hen acteur Anthony Rapp. Spacey ontkende de beschuldigingen, onder meer door door te zeggen dat er in een aantal gevallen wel iets is gebeurd maar dat er geen sprake was van misbruik. Spacey kwam ook direct uit de kast als homoseksueel, volgens critici in een poging de aandacht van het misbruik af te leiden. Voor Spacey hadden de aanklachten grote gevolgen. Hij was niet meer welkom in Hollywood en werd direct uit de serie House of Cards geschreven, waar ze zijn personage om het leven lieten komen.

Dat laatste is iets waar Spacey in zijn video naar refereert. Want, zo vraagt hij aan de kijkers: ‘Hebben jullie me eigenlijk wel zien doodgaan?’ De hele video leunt stevig op de vraag: als je iets niet zelf gezien hebt, is het dan wel waar? Ook zegt Spacey op een gegeven moment: ‘Als ik al niet bestraft wordt voor de dingen die ik wel gedaan heb, dan laat ik me helemaal niet bestraffen voor de dingen die ik niet heb gedaan.’ Een van de opmerkingen waarbij de lijn tussen Kevin Spacey en Frank Underwood bijzonder vaag is. Want de timing van het uitbrengen van de video lijkt ook niet geheel toevallig: Spacey kreeg maandag officieel te horen dat hij wordt aangeklaagd voor seksueel misbruik. In 2016 zou Spacey de destijds 18-jarige zoon van journalist Heather Unruh dronken hebben gevoerd waarna hij hem betastte. Nadat Spacey naar het toilet ging wist de jongen met behulp van een aanwezige het restaurant te ontvluchten.

Bekijk hier de video ‘Let Me Be Frank’:

De regisseur van de video heeft inmiddels commentaar gegeven op de video. Skip Sullivan, een verder onbekende filmmaker  – hij regisseert onder andere “gender reveal feestjes” en adverteert met flyers die hij door de stad verspreidt – vertelt hoe hij met Spacey in contact kwam. Het idee voor de video kwam volledig uit de koker van Spacey en de productie lag volledig in handen van Sullivan. Hij regisseerde de clip, verzorgde het licht, geluid en werkelijk alles wat er bij de opname van zo’n video komt kijken. Ook de set blijkt het appartement van Sullivan zelf te zijn, de stemmen op de achtergrond zijn gedownload van het internet. Sullivan vroeg zijn vriendin te assisteren, maar toen die op de set arriveerde en ontdekte dat het om Spacey ging, verliet ze direct zowel de set als Sullivan.

Kijkers van de video reageren op sociale media uiteenlopend op de boodschap van Spacey. Terwijl sommigen het ‘dapper’ vinden en ‘beter dan het laatste seizoen van House of Cards’, is niet iedereen zo enthousiast. Velen noemen het ‘schaamteloos’ en zelfs ‘het werk van een psychopaat’.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)