7

Haal je eclipsbril maar tevoorschijn: zonsverduistering toch wel te zien

Kijken: BBC-reportage van de zonsverduistering in Varanasi ... Vrijdag schuift de maan tussen de Aarde en de zon, het resultaat voor Nederland: een verduistering van zo'n 85 procent

Vanuit een groot deel van Nederland is vrijdag de zonsverduistering toch goed te zien. Eerder werd nog gemeld dat de verduistering vanwege bewolking niet te zien zou zijn, maar als we de meteorologen nu moeten geloven zijn de weergoden ons toch wel goed gezind.


Wanneer de maan precies tussen de Aarde en de zon in komt te staan, vindt er een zonsverduistering plaats. Dit kan leiden tot een gedeeltelijke verduistering, zoals wij vrijdag in Nederland zullen merken wanneer de maan de zon voor 85 procent bedekt. Alleen rond de Faeröereilanden zal de zonsverduistering vrijdag volledig zijn.

Zo’n grote zonsverduistering was in Nederland voor het laatst in 1999 te aanschouwen, de laatste volledige zonsverduistering vond in 1715 plaats, zo zeldzaam zijn deze momenten dus.

Rob van den Berg, directeur van SpaceExpo in Noordwijk, maakte er eerder wel één mee. Hij vertelt aan RTL wat er dan gebeurt:

Dat is echt ontzettend bijzonder, echt iets wat je maar eens in je leven een keer mee maakt. Ik heb het gezien in Noord-Frankrijk en dat is iets wat ik nooit meer ga vergeten. Vogels stoppen met fluiten, het wordt helemaal donker op straat. Je ziet een grote schaduw aankomen en ineens is het nacht.

Om de zonsverduistering goed te kunnen zien zijn zogenaamde eclipsbrillen nodig. Daardoor kun je langere tijd veilig naar de zon kijken. Dankzij de zonsverduistering is er een ware run op de brillen. “Je kan ook met een naald een gaatje in een dik stuk papier prikken. Als je dat dan tegen de zon houdt, dan zie je een gespiegelde zonsverduistering op de grond”, aldus de tip van Rob van den Berg.

Weerplaza: Zonsverduistering (deels) zichtbaar

Geef een reactie

Laatste reacties (7)