Laatste update 16:44
9

Help! Mijn Spaanse restaurateur is een klusser

Spanje is nauwelijks bekomen van de ietwat ongelukkige restauratie van de inmiddels wereldberoemde Jezus-fresco, of er is een nieuw stukje geschiedenis vakkundig om zeep geholpen. Dit keer was de ruïne van een negende-eeuws Moors kasteel de pineut.

Het El Castillo de Matrera in Cádiz geldt sinds 1949 als nationaal monument. De particuliere eigenaar besloot dat het tijd werd om het ernstig in verval geraakte bouwwerk op te laten knappen, maar had waarschijnlijk weinig zin daar diep voor in de buiden te tasten. Het resultaat wordt door zowel omwonenden als historici omschreven als “prutswerk”.

‘In plaats van restaurateurs, zijn bouwvakkers ingehuurd. Ze hebben het compleet vernield,’ aldus een inwoner van Cádiz tegen de Spaanse tv-zender La Sexta.

De verantwoordelijke architect, Carlos Quevado, is zich echter van kwaad bewust en blijft achter zijn opknapbeurt staan. Volgens hem heeft hij het gebouw niet aangetast, maar juist zo goed mogelijk teruggebracht naar de originele staat. Want, zo zegt Quevado: ‘Het gebouw heeft voor Spanje zowel een enorme historische als architectonische waarde.’

Geschiedenis
Het kasteel werd in de 9de eeuw gebouwd door Umar ibn Hafsun, een christelijke tegenstander van de Umayyaden dynastie. Kort daarop werd het Ferdinand III van Castilië veroverd. Bij het aanbreken van de 14de eeuw werd het fort door de islamitische heersers ingenomen en in 1341 heroverde koning Alfonso XI het kasteel definitief.

De tand des tijds was al langere tijd goed zichtbaar in El Castillo de Matrera, maar zo aangetast als het nu is, was het bij lange na niet. ‘De consolidatie en restauratie, zogenaamd door architecten, is een absolute verschrikking,’ zegt Hispania Nostra, de organisatie die zich bezighoudt met behoud van Spanjes culturele erfgoed. ‘Er zijn geen woorden nodig, kijk alleen maar naar de foto’s.’

 

Geef een reactie

Laatste reacties (9)