14

“Het leven is mooi”

Vluchteling geeft met kunst positieve draai aan Frans vluchtelingenkamp

In het Belgische televisieprogramma ‘De afspraak’ wordt Alpha geportretteerd, een bijzondere kunstenaar die als asielzoeker in het bekende Franse vluchtelingenkamp bij Calais, The Jungle verblijft. Ondanks zijn uitzichtloze situatie blijft hij met weinig middelen gepassioneerd kunst maken.

 

Alpha krijgt bezoek van de Belgische cartoonist Kamagurka die – voor het televisieprogramma – de actualiteit vanuit een artistiek perspectief benadert. Zo belandt hij bij Alpha die uit Mauritanië gevlucht is en nu in The Jungle in Calais woont.

 De kunstenaar heeft zijn eigen kleurrijke woning gebouwd en houdt zich dag en nacht bezig met tekenen en schilderen. Als Kamagurka vraagt naar ‘het paradijsje’ dat de kunstenaar voor zichzelf gecreeërd heeft, antwoordt hij: “ik heb zelfrespect en wil iets bereiken in het leven. Ik hoef niet rijk te zijn maar ik wil alleen in vrede en vrijheid leven”. 

Kamagurka is zichtbaar geraakt door de opvallende optimistische instelling van Alpha. “Waarom moeten we altijd stress hebben. Je moet lachen. Het leven is mooi”, verklaart de kunstenaar. 

 VRT: Alpha in The Jungle

Geef een reactie

Laatste reacties (14)