8

Hippe clip voor Iraanse president

Yes we can dit ook!

Kort na de historische toenadering tussen Barack Obama is er een clip verschenen op de website van de Iraanse president Hassan Rohani die wel erg sterk doet denken aan de legendarische Yes We Can video van rap-artiest will.i.am en hele zwik Amerikaanse artiesten uit 2008. De Yes We Can video werd een icoon voor de zegetocht van Obama naar het Witte Huis. Hoewel de video geen officiële campagne-video was, werd Yes We Can er wel een campagne-leuze door.


In de Iraanse clip, gemaakt door de documentairemaker Hossein Dehbashi die onder meer voor Press Tv werkt, treden bekende Iraanse artiesten op. De clip heet ‘Nieuwe Reis’ en promoot het beleid van de nieuwe president die een andere koers inslaat dan zijn voorgangers.

Net als de Yes We Can clip, vormt een speech de basis. In dit geval de toespraak die Hosani hield op 3 augustus toen geestelijk opperleider zijn steun voor hem uitsprak:

Laten we alle Iraniërs die van hun land houden de kans geven het te dienen. Laat ons de elites de kans geven het land te dienen. Laat ons de harten reinigen van de haat. Laten we liefde, vrede en vriendschap hebben in plaats van boosheid en vijandschap. Laten we de islam met z’n vredig gezicht, Iran met z’n rationele gezicht, de revolutie met z’n menselijke gezicht en het establishment met z’n invloedrijke gezicht toestaan grootse daden te verrichten.

In de clip zijn ook zangeressen te zien. Toen de ayatollahs in 1979 de macht overnamen werd het vrouwen verboden solo te zingen. 

Geef een reactie

Laatste reacties (8)