1

Hoe klinkt een geil mannetjeshert?

Eerste NK Burlen op Hoge Veluwe... Wie doet beste geluid bronstig edelhert na?... 'Goede burl heeft geilheid en woede'...

Een primeur dit weekend in Het Nationale Park De Hoge Veluwe: het NK Burlen. Wie doet het best het geluid van een bronstig edelhert na? De vijftien deelnemers rochelden en gromden zondag wat af en werkten vooral op de lachspieren van de 500 toeschouwers. En de winnaar? Een jochie van negen…


Boswachter Henk Ruseler bedacht het eerste Open Nederlands Kampioenschap Burlen. Juryvoorzitter was operazanger Maarten Koningsberger. Hij heeft zich verdiept in de burl, het oergeluid van de door testosteron gestuurde mannetjesherten. Hij vertelt in de Volkskrant waar hij op gaat letten bij het beoordelen van de burlende kandidaten.

Het is diep en resonerend, hoe zwaarder, hoe ouder en sterker het dier. Je moet er geilheid in horen en woede. De passie, het onderbuikgevoel, dat is belangrijk.

De deelnemers krijgen elk twee minuten om hun kunsten te vertonen. Dat mag met de eigen stembanden, maar ook hoorns en zelf gefabriceerde blaasinstrumenten mogen worden gebruikt om een burlend hert te imiteren. Voor het echte werk komen natuurliefhebbers deze maand naar De Hoge Veluwe, wanneer de voortplantingstijd voor de herten begint. Dan is te horen hoe de lokroep van het bronstige mannetjeshert echt klinkt.

Omroep Gelderland: Hoge Veluwe strijdtoneel NK Burlen

Geef een reactie

Laatste reactie