10

Hoe Tanzanianen westerlingen zien

Tanzaniaanse studenten nemen plaats aan de andere kant van de lens in een tentoonstelling over blanken

De Amsterdamse kunstenaar/ fotograaf Jan Hoek trok onlangs naar Tanzania om daar aan een project te werken met studenten van het Kilimanjaro Film Institute. Jaarlijks trekken talloze fotografen naar Mozambique om daar prachtige foto’s te maken van het land en de bevolking. Hoek wilde het experiment aan gaan en de rollen omdraaien. In Nederland zamelde hij fototoestellen in en liet de studenten foto’s maken met als thema de westerlingen die Arusha bezoeken, ofwel de wazungu. Hieronder een selectie van de foto’s.

1.Kuku Mzungu – Fotograaf: Imani
“Het woord Mzungu betekent blanke, maar staat inmiddels voor alles wat uit het westen komt. Zo heb je in Afrika gelukkige dikke bruine kippen die overal rondscharrelen en Kuku Africa genoemd worden. Maar daarnaast heb je ook de bleke kippen die in grote fabrieksloodsen met middel van medicijnen en licht zo gefokt worden dat ze na één maand al klaar voor de slacht zijn, oftwel de westerse kip: Kuku Mzungu.”

2. Photographing the Wazungu – Fotograaf: Imani
“Terwijl alle toeristen zich hier volledig vrij voelen om wanneer ze maar willen hun camera te pakken om de lokale bevolking op de plaat vast te leggen, zijn ze er andersom niet altijd even gediend van.”

3. The New Masai – Fotograaf: William
“Door de populariteit van de Masai-doeken bij toeristen is de prijs ervan zo omhoog gegaan in Arusha, dat de echte Masai ze niet meer kunnen betalen.”

Benieuwd naar de rest van de foto’s? Bekijk ze bij Mister Motley

Meer te weten te komen over de kunstenaar kan hier

Geef een reactie

Laatste reacties (10)