2

Hoehoe! Luistert daar iemand?

Filmpje zet aan tot nadenken… luisteren we wel genoeg naar elkaar?

Kunstproject maakt duidelijk: social media brengen mensen nader tot elkaar, maar ze laten ook zien hoe eenzaam we ons vaak voelen. En hoe slecht we naar elkaar luisteren

Listen and Repeat from Rachel Knoll on Vimeo.

Listen and Repeat, zo heet het filmpje van Rachel Knoll, dat op een opmerkelijke manier laat zien hoe internet, en de mensheid in elkaar steken. In het filmpje hangt een megafoon aan een boom op een berg in Washington. De megafoon is gekoppeld aan een text-to-speech programma dat alleen maar tweets voorleest waarin de woorden ‘nobody listens’ in voorkomen.

Het resultaat is een waterval berichten van mensen die aan het grote anonieme internet op een sociale website hebben bekend hoe eenzaam ze zich voelen. In eerste instantie ben je geneigd weg te klikken. Het filmpje heeft iets deprimerende. Het is regenachtig en stil in het bos, de bomen merken de droevig stemmende tweets niet op. Maar als je tot het einde blijft kijken, gebeurt er iets met je. Langzamerhand begin je je af te vragen wie de mensen achter deze anonieme berichten zijn en waarom niemand naar ze luistert. Hoewel de maker van het filmpje niet belerend wil zijn, schudden de beelden je toch wakker. We lijken allemaal wel zo sociaal, maar misschien moeten we toch wat meer naar elkaar luisteren….

Geef een reactie

Laatste reacties (2)