13

Homofobie op zijn sterkst?

Of gaat het toch om een directeur van een talenschool die zijn taal niet machtig is? 

Homofoben hebben de neiging om vanwege hun angst voor homoseksualiteit het ook veel meer te zien en te herkennen. Een mooi voorbeeld daarvan vinden we vandaag in The Independent. De Britse krant schrijft over het ontslag van een docent in het Amerikaanse Utah. In zijn blog schreef docent Tim Torkildson een stuk over homofonen, woorden die hetzelfde klinken, maar een verschillende betekenis hebben zoals eis en ijs of mail en meel. Daarop werd hij direct op het matje geroepen door het schoolhoofd en ontslagen.

Docent Tim Torkildson, sociale media strateeg voor het Nomen Global Language Center was zo verbaasd dat hij het gesprek tussen hem en het schoolhoofd online zette. Daarin schrijft hij dat zijn baas, Clarke Woodger hem ‘niet te vertrouwen’ vindt en dat hij bezorgd is dat de school door zijn blog nu geassocieerd wordt met homoseksualiteit. Daarnaast kreeg hij ook het verwijt alleen succesvol te zijn als het gaat over ‘kerkelijke zaken’.

Het stuk van Torkildson blijft verwijderd van de schoolpagina. In zijn blog erover schrijft hij dat hij het woord ‘homo’ zo eerlijk mogelijk probeerde uit te leggen en dat hij vindt dat het begrip behoort tot de basis van de Engelse literatuur. Woodger, die door de Salt Lake Tribune om een verklaring werd gevraagd, weerlegt de reacties van Torkildson en ontkent dat zijn beslissing over het ontslag iets te maken heeft met homoseksualiteit.

Hij meent dat Torkildson is ontslagen omdat zijn posts provocerend waren en daarmee verwarrend en soms zelfs beledigend. Het hoofd van nota bene een talenschool wist verder te melden dat het begrip ‘homofonen’ veruit te lastig is voor de leerlingen van zijn school die de Engelse taal nog moeten leren. 

The Independent: Homophonia social media strategist fired after blog post about homophones

cc-foto: Jo Fothergill

Geef een reactie

Laatste reacties (13)