24

HvA verklaart Afrika verboden terrein voor studenten

Hogeschool brandmerkt compleet continent als 'risicogebied' om ebola-uitbraak en politieke instabiliteit

Afrika, met zo’n 30.244.050 vierkante kilometer het op een na grootste continent op aarde, bestaat volledig uit ‘risicogebied’. Die mening is althans de Hogeschool van Amsterdam toegedaan, waar het College van bestuur deze week besloot om alle stages en studiegerelateerde reizen naar Afrika voor een periode van twee jaar te verbieden, vanwege de uitbraak van virussen zoals ebola en politieke instabiliteit op het continent. Studenten en medewerkers die op dit moment in risicolanden verblijven, zullen ‘indien nodig’ door de HvA worden teruggehaald naar Nederland. Dat meldt Foliaweb.

Hoewel van de 54 onafhankelijke staten in Afrika er slechts 3 kampen met een ebola-uitbraak, worden (studie)reizen naar alle 54 landen effectief verboden voor studenten en docenten van de HvA. Veiligheidsadviseur Peter Wurtz:

Het antwoord is in principe nee, tenzij.” 

Een bizarre beslissing, zo vindt ook studente Laura Koenders Laura Koenders (culturele & maatschappelijke vorming), die een reis naar Zuid-Afrika voor HvA-studenten organiseert:

Ik snap dat de HvA geen risico wil lopen, maar je kunt niet hele continenten over één kam scheren. Ik ben van mening dat er per land gekeken moet worden naar besmettingsgevaar en de politieke situatie. Afrika verschilt wat dat betreft niet van een continent als Azië, waar ook veel politiek instabiele landen zijn.

Zuid-Afrika ligt op een ruime 5000 kilometer afstand en een slordige 8 uur vliegen van Sierra Leone, het dichtstbijzijnde ebolaland. Ter vergelijking, dat is meer dan dubbel de afstand van Amsterdam tot Moskou. Desondanks mag de trip van Koenders, dit jaar waarschijnlijk niet doorgaan. 

Hieronder een actuele kaart van het ebolabesmettingsgebied in Afrika, met dank aan Anthony England:

Geef een reactie

Laatste reacties (24)