Laatste update 14:10
20

IJsland geeft mannen 5000 euro om met hun vrouwen te trouwen?

De IJslandse overheid wordt bedolven onder huwelijksaanzoeken van buitenlanders. Een forum had het absurde ‘nieuws’ geplaatst dat de regering 5000 dollar zou geven aan migranten die met vrouwen wilden trouwen, omdat er een overvloed aan vrouwen was. Dat nieuws blijkt (niet zo verrassend) een hoax te zijn, want sommigen vinden het idee om een vrouw voor geld uit te huwelijken nog grappig. Toch heeft het bericht IJsland wel wat problemen opgeleverd omdat niet iedereen de ‘grap’ meteen doorhad.

Het nieuws ging als een lopend vuurtje het internet rond, ook in Nederland werd het geloofd. Het gaat zelfs zo ver dat de Egyptische ambassade een verklaring op Facebook heeft geplaatst om uit te leggen dat de IJslandse regering geen vrouwen voor geld aan het verkopen was. En iedereen dus moest stoppen met de berichten richting de overheid of vreemde vrouwen op sociale media.

De nieuwswebsite de Reykjavik Grapevine heeft de mythe debunked en verklaard dat er juist meer mannen dan vrouwen zijn in IJsland. Bovendien staat het land erom bekend niet zo heilig te geloven in het huwelijksinstituut.

Een derde van de kinderen wordt buiten het huwelijk geboren en niemand schijnt er problemen mee te hebben. CNN heeft eerder dit jaar een reportage over de progressieve samenleving gemaakt. Een van de geinterviewden Bryndis Asmundottir zei:

“In het Engels heb je de verschrikkelijke term ‘gebroken gezinnen’. Dat betekent dus dat als je gescheiden bent, er iets gebroken is maar zo is dat hier niet. We leven in een kleine en veilige omgeving waar vrouwen veel vrijheid hebben, je kan zelf je leven bepalen.”

Het ziet er niet naar uit dat de IJslandse vrouwen erop zitten te wachten om uitgehuwelijkt te worden, aan wie dan ook.

Bron: Snopes

Geef een reactie

Laatste reacties (20)