45

Ikea ontwerpt zelfbouw-huis voor vluchtelingen

Vluchtelingen wonen straks in zelfbouw Ikea-woning ... pakket bestaat uit vier dozen 

Het zit in een platte verpakking en je kan het zonder al teveel moeite met een makkelijke gebruiksaanwijzing en wat kleine schroefjes zelf in elkaar zetten. Als je dat hoort, denk je waarschijnlijk meteen aan een meubel van Ikea.

Het is hét handelsmerk van de meubelgigant: makkelijk en supersnel degelijke meubels in elkaar zetten. Denk aan de beroemde boekenkast Billy en de campagne ‘grootse ideeën voor kleine ruimtes‘.
Maar waar de Zweedse meubelgigant nu mee is gekomen, is wel erg opmerkelijk. Afgelopen week presenteerde Ikea een vluchtelingenhuisje dat was gemaakt in opdracht van de VN vluchtelingenorganisatie UNHCR. Het huis moet de tenten gaan vervangen waarin UNHCR sinds 1950 vluchtelingen in opvangt.  Oliver Delarue, van UNHCR in de Guardian:

Omdat Ikea veel ervaring heeft met het verbeteren van huizen leek het ons erg interessant om samen te werken.

Het Ikea huis is twee keer zo groot als de tenten die nu worden gebruikt. Het is gemaakt van isolerende kunststof panelen die warmte, kou en geluiden moeten isoleren. Er is ook een zonnepaneel om elektriciteit mee op te wekken. Het zit verpakt in vier dozen en weegt ongeveer 100 kilo.
Wereldwijd wonen er ongeveer drie miljoen vluchtelinge in tenten. Hoewel de tenten goedkoper zijn dan de Ikea-huisjes, lijken de Ikea huisjes een betere optie. Ze gaan namelijk drie tot zes keer langer mee. De huidige tenten van UNHCR zijn goed voor ongeveer zes maanden, daarna moeten ze vervangen worden. Als e bedenkt dat veel kinderen opgroeien in die tenten, is het beter iets te ontwerpen dat veel langer meegaat.
Ze zijn ontworpen door een liefdadigheidstak van Ikea, ‘The Ikea Foundation. Ikea is ook de grootste private donor van UNHCR.
De komende maanden test Ikea een proefversie van het huisje in de Dollo Ado vluchtelingenkampen in de woestijn in Zuidoost-Ethiopië. Daar zitten op het moment bijna 200.000 vluchtelingen. Als de huisjes bevallen bij de Somaliërs, dan gaat UNHCR ze in productie nemen.
De vraag is nu of de vluchtelingen hem zelf in elkaar moeten gaan zetten, of dat Ikea gratis meubelmontage-service geeft.

Geef een reactie

Laatste reacties (45)