11

In het dystopisch Disneyland van Banksy

Dat is nog eens pret: vluchtelingenbootjes op afstand besturen

De immens populaire graffiti-kunstenaar Banksy opent een eigen versie van het attractiepark Disneyland. Dat werd eerder deze week al gemeld op Joop maar nu is er ook een video-reportage van. Een Channel 4-journalist neemt alvast een kijkje in het dystopisch universum.


Dismaland bestaat uit een verzameling van attracties die allemaal een sociaal-maatschappelijke ondertoon hebben. Ze zijn op verzoek van Banksy door verschillende kritische creatievelingen samengesteld. Zo heb je een onderdeel waarbij de bekende Britse schrijfster Julie Burchill het seksisme in een traditioneel Brits poppenspel aankaart, de manier waarop het leuk wordt gevonden dat Jan Klaassen Katrijn een pak rammel geeft. Of een creatie van Banksy zelf, waarbij vluchtelingen in een bootje op het water per afstandbediening bestuurd kunnen worden. 

Banksy wil met zijn pretpark een ‘ander soort uitstapje’ aan gezinnen bieden. Het is een boodschap bedoeld voor de volgende generatie, waarin de kunstenaar zich verontschuldigt voor het gebrek aan zinvolle banen en rechtvaardigheid in de wereld.

Dismaland, afgeleid van het Engelse ‘dismal’ wat naargeestig betekent, bevindt zich in Weston-super-Mare. Een plek aan de kust nabij Bristol, de thuisbasis van Banksy. 

Geef een reactie

Laatste reacties (11)