48

In memoriam Koos Zwart, cannabis-activist

Strijder voor het gedoogbeleid dat zijn moeder als minister invoerde

Op donderdag 8 mei 2014 is Koos Zwart (1947) overleden. Hij stond vooral bekend als voorvechter van de normalisering van cannabis, maar ook als radiomaker en mede-grondlegger van poppodium Paradiso in Amsterdam.


Het International Cannabis News schrijft op Youtube over Zwart:

Het leven van Koos stond geheel in het teken van cannabis normalisatie en zijn bijdrage is van onschatbare waarde geweest voor het Nederlandse gedoogbeleid.

Koos Zwart was de zoon van Irene Vorrink, in 1976 minister van volksgezondheid in het kabinet Den Uyl en met toenmalig minister van justitie Dries van Agt verantwoordelijk voor het wijzigen van de Opiumwet waarmee het gedoogbeleid mogelijk werd. Daarna werd het Koos zijn levenswerk om dit beleid, de erfenis van zijn moeder, te beschermen en uit te bouwen. Zijn gedrevenheid voor deze zaak maakte hem tot misschien wel de meest fanatieke cannabisactivist die ons land ooit heeft gekend.

Koos was ook één van de grondleggers van het poppodium Paradiso en was vooral bekend van het radioprogramma in de Rode Haan waarin hij in de jaren ’70 en ’80 de zogenaamde Beursberichten voorlas. Elke zaterdag gaf hij de prijs door van hasj en wiet in Nederland, zoals van Rode Libanon en Afghaan.
Een hommage aan deze bijzondere man, Koos Zwart!

Geef een reactie

Laatste reacties (48)