Laatste update 21:26
5

Indiaas kinderboek eert grootse wereldleiders: Gandhi, Obama en… Hitler

De internationale Joodse mensenrechtenorganisatie Simon Wiesenthal Center wil dat een Indiase uitgever een kinderboek over ‘grootse wereldleiders’ van de markt haalt. Een van die grootse leiders is volgens het boek Adolf Hitler.

Het boek wordt al uitgegeven sinds 2016 en schetst een korte geschiedenis van leiders als Mahatma Gandhi en Nelson Mandela, maar ook de huidige premier van India Narendra Modi, de inmiddels controversiële Birmese leider Aung San Suu Kyi, en oud-president van de VS Barack Obama. Volgens de makers van het boek allen ‘machtige wereldleiders die hun leven hebben gewijd aan de verbetering van hun landen en de mensen die er wonen’. Een beschrijving die volgens de makers van het boek blijkbaar ook Hitler past.

‘Toegewijd aan de verbetering van landen en mensen? Adolf Hitler? Deze beschrijving zou voor tranen van vreugde zorgen bij de nazi’s en hun racistische neo-nazi-erfgenamen,’ laat Abraham Cooper van het Wiesenthal Center geschrokken weten:

Het vermelden van Hitler naast echte grote politieke en humanitaire leiders is een gruwel die nog eens wordt verergerd omdat het bedoeld is voor jongeren met weinig of geen kennis van de wereldgeschiedenis en ethiek.

In delen van India en Zuidoost-Azië, waar de tiranniek van Hitler niet voelbaar is geweest, wordt vaak ook minder aandacht besteed aan de realiteit van de misdaden begaan door de nazi’s. Westerse bezoekers reageren ook vaak geschokt door de nadrukkelijke aanwezigheid van Mein Kampf in boekhandels. Wat betreft het wereldleidersboek: het Wiesenthal Center wil nu dat uitgever Pegasus die boeken onmiddellijk uit de schappen haalt en heeft daarvoor niet alleen de afdeling in India aangesproken, maar ook die in het Verenigd Koninkrijk, Mexico en de Verenigde Arabische Emiraten.

Bron: DW

Geef een reactie

Laatste reacties (5)