2

Zo kan het ook: integratie on ice.

Wat is de beste weg naar integratie? Experts, politici en maatschappelijk hulpverleners breken er al jaren het hoofd over. Maar soms duikt er opeens een initiatief op dat laat zien hoe mooi en makkelijk het óók kan gaan. Zoals dit verhaal uit Zweden waar Somalische jongeren een eigen ijshockey-team kregen en zo hun weg in de maatschappij vonden.

Het begon als een integratieproject in het Zweedse stadje Borlänge. In Borlänge wonen 50.000 mensen en inmiddels 3.000 Somaliërs. Maar Borlänge wist lange tijd niet goed hoe om te gaan met haar nieuwe inwoners. Tot ze op het idee kwamen om de Somalische vluchtelingen kennis te laten maken met de Zweedse wintersport bandy. Bandy is de voorloper van ijshockey en in Zweden erg populair. In eerste instantie heette het team het ‘Afrikaanse vluchtelingenteam’, maar inmiddels zijn ze gewoon het Somalische team geworden.

Het integratieproject werd een succes, zo erg, dat het Somalische bandy-team inmiddels ook andere clubs heeft geïnspireerd. Ook de Afghaanse en Syrische gemeenschap in Zweden krijgen nu hun eigen bandy-team en hopen uiteindelijk mee te doen aan de wereldkampioenschappen Bandy. En het maakt ze niet uit of ze hun wedstrijden winnen of verliezen, de integratie-strijd hebben ze sowieso gewonnen.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)