Laatste update 15:35
4

Internet-hype Ice Bucket Challenge hielp ALS-onderzoek echt vooruit

Er wordt vaak cynisch over gedaan, over de gekke dingen die mensen doen om geld op te halen voor goede doelen. De Ice Bucket Challenge die in de zomer van 2014 internet veroverde kreeg het misschien nog wel het hardst te verduren. Tienduizenden goten een emmer ijskoud water over hun hoofd om daarmee geld op te halen voor onderzoek naar de spierziekte ALS. En om een hoop lol te maken natuurlijk. Dat laatste schoot menig zuurpruim in het toch al nauwe verkeerde keelgat.

De ludieke actie leverde veel geld op. Er werd meer dan 200 miljoen euro opgehaald voor bestrijding van de voorheen vrijwel onbekende ziekte. En dat leidt ook echt tot wetenschappelijke doorbraken.

De VRT meldt:

In België ging het donatiegeld, ongeveer 310.000 euro, naar Project MinE, een onderzoeksproject naar ALS. Die investering heeft ook tot resultaten geleid. Project MinE ontdekte twee nieuwe genen (NEK1 & C21orf2), die gelinkt kunnen worden aan de ontwikkeling van de spierziekte. Varianten op de genen zouden het risico op ALS aanzienlijk verhogen. “Dit was niet mogelijk geweest zonder de Ice Bucket Challenge-donaties”, meldt de ALS Liga.

Al eerder werd dankzij de actie vooruitgang geboekt.

Kortom: verbeter de wereld, begin met een ijsemmer.

#alsicebucketchallenge met Jeroen Dijsselbloem

Een foto die is geplaatst door Lodewijk Asscher (@lodewijkasscher) op

Geef een reactie

Laatste reacties (4)