Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

IOC discrimineert met eigen fysiologische meetmethode

  •  
20-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
171 keer bekeken
  •  
DuteeChand.jpg
Vrouwelijke atleten worden getest op hun 'vrouwelijke waarden'  … Indiase topatlete geweigerd vanwege een te hoog testosteron gehalte
Als je vrouw bent en mee wil doen aan de Olympische Spelen heb je nog een extra horde te nemen. Het Internationaal Olympisch Committee (IOC) legt vrouwen nauwkeurig langs de zelfbedachte fysiologische meetlat. Wijken je waarden af van de vrouwelijke standaard, dan ga je over het vrouwelijke ‘deelname plafond’ heen en beschouwt het IOC je als man noch vrouw en mag je niet mee doen. Voor mannen geldt er geen deelname plafond.
De 18-jarige Indiase topatlete Dutee Chand werd onlangs geweigerd omdat een te hoog testosteron gehalte in haar bloed werd gemeten. En dat terwijl ze nationaal kampioen is op de 100 en 200 meter. Een dopingtest was negatief en ook is wetenschappelijk niet bewezen dat een hoger testosteron gehalte automatisch leidt tot betere prestaties. Toch is Chand uitgesloten van deelname.
De New York Times reageert verontwaardigd op de afwijzing van Chand. “Er is geen enkele reden om vrouwen te diskwalificeren omdat hun lichamen complexe ingrediënten produceren die hun prestaties positief beïnvloeden zoals uitzonderlijk scherpe ogen, grote longen, flexibiliteit, lange benen of testosteron”, pleit de Amerikaanse vooraanstaande krant.
Chand is niet de eerste vrouwelijke topatleet die wordt geweigerd. De bekendste naam kennen we nog van de Olympische zomerspelen van 2012 in London. Toen werd de Zuid-Afrikaanse Caster Semenya, wereld kampioene op de 800-meter naar het IOC geroepen om een geslachtstest te doen. De hele wereld viel over het IOC heen. De organisatie zou discrimineren op basis van geslacht. Daar wilden het Olympisch Committee en de IAAF (International Association of Athletics Federation) snel een stokje voor steken en dus werden de regels aangepast. En die luiden: Er is een plafond voor de testosteron waarde van een vrouw en als je daar boven zit, word je uitgesloten van deelname.
De Indiase topatlete staat nu voor een lastige keuze. Moet ze door gaan als topsporter of kan ze beter stoppen als ze toch wordt uitgesloten bij de belangrijkste wedstrijden? Niet alleen bij de Olympische Spelen, want bij alle internationale competities wordt ze uitgesloten. Een schrale troost is misschien nog dat haar Indiase bondscoach nog mild is. Ze mag meetrainen mits ze een dokter bezoekt die samen met haar uitzoekt hoe ze haar testosteron waarden naar beneden kan brengen.

Meer over:

kijk nou
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.