Laatste update 11 mei 2018, 14:58
71

Dit is waarom je niet moet uitstappen in safaripark Beekse Bergen


Op YouTube is een video verschenen waarop te zien is hoe een Frans gezin, met kleine kinderen, in safaripark Beekse Bergen uit de auto stapt om jachtluipaarden wat beter te bekijken. De cheeta’s lijken in eerste instantie geen interesse te tonen, maar wanneer de Fransen een stukje zijn doorgereden om vervolgens weer uit te stappen, zien de dieren hun kans schoon en besluipen het gezin van achteren.

De video werd deze week online gezet. Wanneer het voorval zicht heeft afgespeeld is onbekend. Omroep Brabant probeerde contact te krijgen met het safaripark, maar daar was donderdagavond niemand bereikbaar voor commentaar.

Hoe de stunt van de Fransen ook vreselijk mis had kunnen gaan, werd eerder deze week duidelijk in Oeganda. Daar werd een 3-jaar oud jongetje in een safaripark meegesleurd door jachtluipaarden, nadat het kind met zijn oppas een deel van het park zonder omheining in was gelopen. Het jongetje werd door de cheeta’s de wildernis in gesleept en pas de volgende dag teruggevonden. Hij heeft het niet overleefd. De oppas verklaarde niet te hebben gemerkt dat het jongetje haar was gevolgd.

Overigens ging het in Beekse Bergen zelf ook al een keer mis, hoewel met minder desastreuse gevolgen. In 2012 werd een jongen van rond de 10 jaar oud aangevallen door een jachtluipaard, nadat zijn moeder en een andere vrouw hadden besloten uit de auto te stappen. De jongen werd in zijn bovenarm gebeten door het dier en hield daar een vleeswond aan over.

Update 11 mei:
Omroep Brabant heeft met de manager van het safaripark Niels de Wildt gesproken. Het voorval dateert van afgelopen maandag, 7 mei. Die dag kwamen er bij het park wel berichten binnen dat iemand zou zijn uitgestapt, maar met meer dan duizend bezoekers in het park is op dat moment niet te achterhalen wie het dan is. De Wildt zag de beelden toen die online verschenen, daarover zegt hij: ‘De hartslag gaat wel even omhoog bij het zien van de beelden. Ik moest er eerst van bekomen.’

In het begin dacht ik dat de mensen niet in de gaten hadden dat er dieren in de buurt waren, maar ze gaan heel rustig die dieren filmen. In eerste instantie reageren ze daar niet op. We zorgen goed voor onze dieren, dus die hebben niet continu honger. Maar op een gegeven moment worden de jachtluipaarden toch nieuwsgierig, als je ze blijft uitdagen. Uiteindelijk gaan ze over tot actie. Dit is buiten alle perken en onwaarschijnlijk.

De Wildt vindt het ook onbegrijpelijk dat de mensen in de auto erachter, degenen die de video hebben gemaakt, niet hebben gewaarschuwd: ‘Mensen die achter de bewuste familie reden, hadden kunnen claxonneren of in het Engels wat kunnen roepen. Gelukkig is het goed afgelopen.’

Update vrijdag 13:40
Het AD heeft gesproken met de makers van de video die inmiddels al meer dan een miljoen keer is bekeken. De 24-jarige Robin en zijn moeder Sylvia weerspreken dat ze niet ingegrepen hebben. Ze wezen de Fransen met handgebaren op de gevaren maar die trokken zich daar niets van aan:

Op sociale media krijgt Robin het verwijt dat hij alleen maar lachend filmde en niet besloot in te grijpen. Tegen deze redactie zegt hij echter dat hij er bewust voor koos om niet te claxonneren. ,,Ik was bang dat ze daar nog agressiever van zouden worden. Ik wist niet hoe die beesten daarop zouden reageren. Je doet wat je kan op zo’n moment, maar op de claxon drukken zou voor een averechts effect kunnen zorgen. We waren bang dat ze zouden schrikken.”

Inmiddels hebben ook Kamerleden gereageerd op de schokkende beelden. Ze vinden veelal niet dat Beekse Bergen extra maatregelen moet treffen en wijzen op de eigen verantwoordleijkheid van bezoekers maar de Partij voor de Dieren ziet dat anders:

Partij voor de Dieren-Kamerlid Femke Merel Arissen vindt dat bezoekers niet met hun eigen auto door het park zouden moeten kunnen rijden. ,,Dat bezoekers in hun eigen auto kunnen rondrijden tussen de dieren en ondanks het verbod uitstappen, levert gevaar op voor zowel mens als dier.” Overigens is de partij van mening dat dieren überhaupt niet thuishoren in een dierenpark. ,,Door de onnatuurlijke huisvesting en hoge bezoekersaantallen komt dierenwelzijn al snel in het geding.”

Geef een reactie

Laatste reacties (71)