23

Islamkenner: Niet vrouw maar man moet hoofddoek dragen

Islamitische tv zoals je die in de Nederlandse media nooit te zien krijgt

“Islamitische hardliners willen vrouwen het liefst in aluminiumfolie verpakken, maar dat is onzin. Als ze zo’n probleem hebben met vrouwelijk schoon dan kunnen ze beter een doek om hun eigen hoofd wikkelen als ze naar buiten gaan. Een oog kunnen ze vrijhouden en daar gauw hun hand over plaatsen als er een vrouw nadert.”


Dat is kortweg het opmerkelijk advies van de Turkse islamkenner Adnan Oktar, die in 2010 nog de Moslim 500 haalde, een ranking van de invloedrijkste moslims ter wereld. Oktar deed zijn uitspraken in een programma van A9 TV, een Turkse satellietzender die een groot deel van de beschikbare zendtijd vult met uitzendingen waarin hij een figureert.

De publicist Adnan Oktar, ook wel bekend als Harun Yahya, is op z’n zachtst gezegd omstreden, onder meer vanwege ontkenning van de holocaust en het bestrijden van de evolutieleer. De Raad van Europa beschuldigt hem van infiltratiepraktijken op scholen met het doel extremisme te prediken. In Frankrijk worden zijn boeken op scholen geweerd en hij is in Turkije een aantal malen, onder meer wegens ronselpraktijken, voor de rechter gesleept en tot drie jaar cel veroordeeld. Op Twitter is hij een fervent supporter van premier Erdogan.

In de video spreekt Oktar over zijn opvatting dat moslims de neiging hebben tot het problematiseren van vrijheid en overal regels voor zoeken. Hij noemt het belang van vrijheid voor vrouwen en hoe fundamentalisten daar als de dood voor zijn en de wereld veranderen in een hel zonder vrouwen. De drie nogal in het oog springende presentatrices luisteren aandachtig maar komen overigens zelf amper aan het woord.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)