Laatste update 16:02
42

‘Ja, maar jij bent ánders dan de rest’

De Vlaamse ondernemer en columnist Yasmien Naciri was te gast bij het tv-programma De Afspraak om te spreken over haar nieuw verschenen ‘gedachtenbundel’ Wij Nemen Het Heft in Handen. Aan tafel zat ook Tom Van Grieken, voorzitter van de anti-migrantenpartij Vlaams Belang. Die wilde even een wit voetje halen door te zeggen dat Yasmien ‘zo anders’ is dan andere Vlamingen met een migrantenachtergrond. “Zij is een voorbeeld. Als alle allochtonen zoals u zouden zijn dan zouden er geen grote problemen zijn.”

Yasmien veegt die veelgehoorde reactie meteen beleefd van tafel.

“Ik moet u toch even onderbreken. Precies dat uitzonderingsprincipe komt in mijn boek aan bod. “Jij bent anders!” Ik kan daar absoluut niet tegen. Ik ben een kleinkind van een mijnwerker, ik heb een migratieachtergrond, ik ben hoogopgeleid en ik ben ondernemingsgezind, maar ik heb het geluk gehad dat ik de steun kreeg van mijn leerkrachten en professoren. Succes is een samenraapsel van factoren: een netwerk, de omgeving, onderwijs, mensen die in je geloven en je duwen en ondersteunen. Veel andere jongeren met veel capaciteiten en potentieel krijgen die kansen niet. Oneliners als “Jij bent anders!” zijn misschien als compliment bedoeld, maar dat zijn ze absoluut niet. Het is niet de realiteit.”

Ze vertelt over de slechte staat van sommige scholen in Antwerpen waar leerlingen duimen moeten draaien omdat anders dan in rijke buurten zieke leraren niet vervangen worden.

Het fragment is een hit op social media maar tekenend voor Naciri is dat ze die aandacht op Facebook gebruikt om op iets anders te wijzen:

Hebben jullie eventjes de tijd? Ik wil graag enkele woorden kwijt.

Toen ik gisteren in de studio zat had ik de intentie om het gewoon over mijn gedachtenbundel te hebben. Ik ben altijd iemand geweest die -wanneer het over de samenleving gaat- zeer toekomstgericht is en hier en daar -samen met heel wat anderen- het verschil probeert te maken door een positieve boodschap te verspreiden. In woorden en daden. (…) Na de uitzending kreeg ik van jullie ongelooflijk veel positieve reacties. Het filmpje werd ondertussen meer dan 70.000 keer bekeken. Onverwachts en vooral hartverwarmend om al die reacties te lezen. MAAR…

Die avond in De Afspraak kwamen twee andere onderwerpen aan bod die -volgens mij- méér aandacht verdienen. Vooral het onderwerp over de prostituees die worden misbruikt, uitgebuit en vermoord. Hier. In België. Professor Rodriguez Garcia (KU Leuven University) zat in de studio om het op te nemen voor de rechten van deze vrouwen.

Nu, je kan het oneens zijn met alles. Je hoeft prostitutie niet aan te moedigen om in te zien dat er heel wat onrecht aanwezig is in dat wereldje. Ik hoop dan ook dat er aandacht gaat naar (onder andere) die Nigeriaanse vrouwen die hun leven riskeren en die op allerlei manieren worden bestolen. Vrouwen die worden vermoord terwijl niemand er naar kijkt omdat het toch maar “prostituees” zijn. Die vrouwen, zijn in de eerste plaats vooral mens met evenveel rechten als een ander en dat mogen we niet vergeten.

Ik was helemaal van de kaart toen ik van de professor te horen kreeg dat er vanuit de politiek geen sprake is van bereidwilligheid om hier verandering in te brengen. Simpelweg omdat het een moeilijk dossier zou zijn. Nu, mag er nog wat lef zijn?

Er zijn enkele politici die het filmpje van De Afspraak hebben gedeeld en ik hoop oprecht dat ze evenveel aandacht én zelfs méér besteden aan die vrouwen die op dit moment niemand hebben om op terug te vallen en zich ongelooflijk onveilig voelen.

Doe daar a.u.b iets aan. Hoe klein die eerste stap ook mag zijn.

Geef een reactie

Laatste reacties (42)