Laatste update 14:46
38

Een jaar later: is Zijlstra klaar voor ontvangst Grunberg?

Het was gisteren precies een jaar geleden dat schrijver en columnist Arnon Grunberg in zijn vaste Volkskrant-commentaar VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra op de korrel nam, ontdekte een oplettende twitteraar:

Aanleiding voor de provocerende uitnodiging van Grunberg, waren uitspraken van Zijlstra in NRC, waar hij opnieuw alarm sloeg over het feit dat er moslims in Nederland wonen. Naast forse kritiek op de verkoop van Verstopeitjes door de HEMA – volgens Zijlstra een ‘knieval’ voor de islam – stelde hij dat Nederlandse moslims de vrijheid van meningsuiting van hun landgenoten ernstig beperken. Volgens Zijlstra zouden kunstenaars en media aan zelfcensuur doen en geen kritiek meer durven leveren op het islamisme. Om zijn beweringen kracht bij te zetten haalde hij een zwaar verhaspeld citaat van Gerard van het Reve aan:

“Als Gerard van het Reve nog had geleefd en hij had over Mohammed hetzelfde gezegd als over God – ‘ik zie hem als een ezel die ik vanachter wil nemen’ – dan was hij omgelegd.”

Grunberg besloot daarop de bewering van Zijlstra te testen en schreef op de voorpagina van de Volkskrant:

“Laten we de proef op de som nemen: ik wil de profeet Mohammed en Allah in hun Geheime Opening bezitten, omdat ik zoveel van hen houd. Als ik over een jaar nog niet ben omgelegd mag ik de heer Zijlstra drie keer in zijn Geheime Opening bezitten. Afgesproken, heer Zijlstra?”

Dat Grunberg een man is van zijn woord, bleek toen hij 1000 lezers op wodka of wijn trakteerde na zijn verkeerde voorspelling van de presidentiële verkiezingsuitslag in de Verenigde Staten. Of de heer Zijlstra bereid is de weddenschap te eren, is nog maar zeer de vraag.

Lees ook op Joop: Arnon Grunberg zet Halbe Zijlstra voor gek met islamitische ezel

Geef een reactie

Laatste reacties (38)