14

Jane Fonda: filmindustrie moet diverser worden

Geen video? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.

Bij de uitreiking van de Golden Globes heeft Jane Fonda een pleidooi gehouden voor meer diversiteit binnen de filmindustrie. Ze roemde het vermogen van filmmakers verhalen te vertellen en om kijkers te laten meeleven met mensen die anders zijn dan zij.

Verhalen kunnen mensen echt veranderen. Maar in onze branche is er een verhaal dat we niet durven te zien en horen. Een verhaal over welke stemmen we respecteren en welke stemmen we onderdrukken. Een verhaal over wie mag meepraten en over wie buiten de kamers wordt gehouden waar de beslissingen worden genomen.

Fonda riep de filmindustrie daarom op om meer mensen een kans te bieden, “zodat iedereen erop vooruitgaat en ieders verhaal de kans krijgt om gehoord en gezien te worden”.

Volgens de actrice die werd onderscheiden met de Cecil B. DeMille Award voor haar carrière, moet de filmindustrie het als een opdracht zien om mensen met verschillende achtergronden een kans te geven. “Kunst moet tenslotte vooroplopen.”

De actrice en activiste staat al decennia op de bres voor meer inclusiviteit. In 1979 greep ze haar speech bij de uitreiking van de Oscars aan om een lans te breken voor gebarentaal.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)