Laatste update 14:02
1

Jimmy Kimmel hakt in op republikeinen vanwege gezondheidszorg


Vorige week opende komiek Jimmy Kimmel zijn Late Night Show met een emotionele monoloog over zijn pasgeboren zoon. Die had vlak na zijn geboorte meteen een openhartoperatie nodig. Kimmel deed een oproep voor gelijke toegang tot betaalbare gezondheidszorg. Het fragment werd miljoenen keren bekeken, en oogstte veel lof.

Er waren echter ook een paar humorloze tegenstanders. Op maandag reageerde de gastheer van de talkshow ‘Jimmy Kimmel Live!’ op het kleine koortje van conservatieve kritieken, en pakte hij een aantal van de meest vocale individuen keihard aan.

Kimmels aanvankelijke speech over zijn zoontje, die een week geleden werd uitgezonden, ging er namelijk over hoe zijn net geboren zoontje een aangeboren hartafwijking bleek te hebben en een spoedoperatie nodig had. Dit maakt het een zogenaamde ‘preexisting condition’, of een bestaande aandoening, die daardoor niet meer vergoed zou worden. Kimmel werd boos, omdat het Republikeinse plan voor de gezondheidszorg in Amerika patiënten met een bestaande aandoening in de kou zou laten.

Die controversiële wet is inmiddels aangenomen, maar stuit op veel weerstand in de Amerikaanse senaat. Een aantal van de republikeinen die het wetsvoorstel steunen, hebben fel uitgehaald naar Kimmel. Zo zou hij een ‘elitaire creep’ zijn en een ‘leugenaar’.

Jimmy Kimmel reageerde als volgt: ‘Ik zou me willen verontschuldigen voor het feit dat ik zei dat kinderen in Amerika toegang tot gezondheidszorg zouden moeten hebben. Dat was ongevoelig – het was beledigend – en ik hoop dat jullie het in jullie hart voor kunnen vinden om me te vergeven’.

Na zijn sarcastische uitspraak ging Kimmel vol in de aanval, op bijvoorbeeld de republikein Newt Gingrich. Die gebruikte Kimmel als voorbeeld om het te hebben over ‘het probleem van humor in Amerika.’ Volgens Gingrich zouden komieken niet meer grappig zijn, omdat ze boos zijn.

‘Ik vraag me af waarom we zo boos zijn’ zei Kimmel. ‘Misschien heeft het iets te maken met, ik weet het niet hoor, jou?’ Ook ging hij in op de reden waarom Newt Gingrich vernoemd is naar een salamander. Kijk het fragment hier terug!

Foto: Screenshot Youtube

Geef een reactie

Laatste reactie