Laatste update 22:07
21

J.K. Rowling rekent af met seksisme op twitter

J.K. Rowling, de schrijfster van de Harry Potter boeken, heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot de ongekroonde koningin van Twitter. Regelmatig reageert ze met haar scherpe en geestige pen in 140 tekens op de actualiteit. Dit keer zag ze een keer te vaak de Britse premier Theresa May, die op dit moment niet bepaald veel populariteit geniet, uitgescholden worden voor ‘hoer’. Rowling wilde er niets van horen en vuurde een reeks van 14 tweets af op het internet.

Het begon ermee dat Rowling uitlegde dat ze zojuist iemand ontvolgd had op het medium, terwijl ze die eerst ‘slim en grappig’ had gevonden. Ze kon domweg niet tegen de seksistische taal die er in de richting van Theresa May gesmeten werd. Hoewel Rowling een uitgesproken tegenstander is van de conservatieve partij van May, was dit voor haar geen reden om toe te kijken hoe de Britse politica seksistische beledigingen over haar heen kreeg.‘Als je het niet oneens kunt zijn met een vrouw zonder te grijpen naar die smerige oude beledigingen, dan bekijk je het maar met je politiek’ schreef ze op twitter. ‘Ik ben zo klaar met ‘progressieve’ mannen wiens masker afglijdt zodra ze het niet eens zijn met een vrouw, die onmiddellijk naar grove en vernederende woorden grijpen die geassocieerd worden met vrouwelijkheid, die zich gedragen als ouderwetse vrouwenhaters en vervolgens doen alsof ze net iets heel dappers hebben gedaan.’

Rowling liet geen spaan van de mannen heel en wees erop dat vrouwen die het wagen om zich te begeven in de publieke sfeer, of het nu digitaal is of niet, vaak precies dezelfde scheldwoorden naar hun hoofd krijgen. Of ze nu aan de linkerkant, of aan het rechterkant van het spectrum zitten, het maakt niet uit. Rowling benadrukte ook dat de scheldpartijen nog veel erger worden zodra het een zwarte vrouw betreft.

‘Het maakt met niet uit of we het over Theresa May of… Hillary Clinton hebben’ schreef de beroemde auteur. ‘Vrouwelijkheid is geen ontwerpfout.’ Als je het niet voor elkaar kunt krijgen om het oneens te zijn met een vrouw, zonder haar uit te schelden voor hoer, dan ben je eigenlijk nog maar een paar stappen verwijderd van een anonieme trol die zich verstopt achter een kikkerplaatje, betoogde de schrijver.

Binnen enkele minuten hadden haar tweets duizenden likes gekregen.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)