Laatste update 14:33
9

John Oliver legt propagandakanaal NRA TV over de knie


In zijn programma Last Week Tonight nam John Oliver zondagnacht de Amerikaanse wapenlobby NRA op de korrel. ‘Een groep die net zo over wapens denkt, als de rest van ons over Nutella,’ aldus Oliver.

Oliver merkt op dat sinds het bloedbad op de Parkland high school in Florida de publieke opinie zich eindelijk tegen de vrije verkoop van wapens lijkt te keren. De roep om strengere wapenwetten krijgt bijval van tientallen grote bedrijven die hun banden met de NRA hebben verbroken. Niet alle grote bedrijven doen mee, en het valt Oliver op dat met name in één sector de samenwerking met de NRA stevig overeind blijft: techreuzen als Amazon en Apple blijven op hun tv-kanalen toegang bieden tot NRA TV.

Maar, wat is NRA TV precies? Volgens Last Week Tonight ‘een kanaal dat een hoop videomateriaal produceert waarmee het om aandacht trolt’. Zo ontstond er enige tijd geleden de nodige ophef om een video waarin de NRA nieuwe leden zoekt, door op te roepen ‘levensgevaarlijke anti-Trump Amerikanen’ te stoppen. Critici bestempelden de video als een oproep tot een burgeroorlog. In een reactie daarop bracht de NRA nog wat filmpjes naar buiten waarin ze hun eerder boodschap nog wat dikker aanzetten.

Oliver laat ook zien hoe NRA TV een uitgebreid aanbod aan programma’s heeft dat als enige doel heeft vrouwen te verleiden wapens te kopen, door reclame te maken voor tassen waarin een pistool kan worden verborgen, of door het promoten van handwerklessen waarin wapens in leuke kleurtjes worden gespoten. In dergelijke programma’s wordt bijvoorbeeld de AR-15, het wapen dat bij het bloedbad in Florida werd gebruikt, omschreven als ‘een toefje geluk’. Volgens Oliver ‘een beetje vreemd om een semi-automatisch wapen te omschrijven zoals Bob Ross bij een wolk deed.’

Maar, zo waarschuwt Oliver, het is niet alleen maar vrolijk doen met wapens op NRA TV. Wat de wapenlobby namelijk ook, en vooral, doet is het afschilderen van de Verenigde Staten als een land dat de afgrond inglijdt en waar er maar één oplossing bestaat om dat doemscenario tegen te gaan: meer wapens. De werkelijke reden van het bestaan van het tv-kanaal ligt er volgens Oliver dan ook dik bovenop. ‘Het is een reclamekanaal, bedoeld om Amerikanen wapens te verkopen.’

Geef een reactie

Laatste reacties (9)