9

John Oliver over de Britse verkiezingen en de Brexit-chaos

De Britse presentator John Oliver legt aan zijn Amerikaanse publiek uit in wat voor onzekere situatie zijn geboorteland is beland na de verkiezingen van vorige week en de aanrollende Brexit. Hij maakt ook duidelijk hoe de ernstig verzwakte regering van May moet proberen de Brexit-onderhandelingen tot een goed einde te brengen. Dat is veel ingewikkelder dan gedacht omdat het om een immense operatie gaat die de Britten niet alleen vermoedelijk tientallen miljarden gaat kosten maar het land op zichzelf terugwerpt op tal van terreinen. Zo moeten er in korte tijd allemaal instanties uit de grond gestampt worden die de taken overnemen van instituten die door de EU-leden in het leven zijn geroepen om efficiënter te werken.

Een voorbeeld van iets wat geregeld moet worden? Het Europese huisdierenpaspoort. Jaarlijks passeren zo’n 250.000 huisdieren de Britse grens. Daar moet nu een alternatieve regeling voor komen. Alleen al het ontwerpen en afspreken van zo’n regeling duurt maanden. Zo zijn er duizenden regels. De Britten hebben twee jaar de tijd om het voor elkaar te krijgen.

Aan het einde is te zien hoe de meest bizarre Britse kandidaat – Lord Buckethead – het nog even helder uitlegt. Met een extra surprise.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)