3

John Oliver over een levensgevaarlijke Trump-nominatie

In de Verenigde Staten zijn weersvoorspellingen hoofdzakelijk het domein van private bedrijven, die alles uit de kast trekken om het weer zo spectaculair mogelijk te presenteren. Zij maken voor hun voorspellingen echter gebruik van de data van een overheidsinstantie: de National Weather Service.

Omdat alles kapot kan, heeft president Donald Trump de voormalige CEO van het weerbedrijf AccuWeather, de 75-jarige Barry Lee Myers, genomineerd om leiding te geven aan NOAA, het agentschap van de federale overheid waar de National Weather Service onder valt.

Als de baas van NOAA zou Myers allerhande beslissingen kunnen nemen waarvan AccuWeather (dat nog altijd wordt geleid door Myers’ familie) kan profiteren. De vrees bestaat dat Myers de Weather Service zal kortwieken, om zo commerciële weervoorspellers te bevoordelen.

Die angst is niet uit de lucht gegrepen. In het verleden hebben weerbedrijven al geprobeerd om een wet aangenomen te krijgen waardoor de National Weather Service geen dagelijkse weersvoorspellingen of andere informatie via zijn website zou mogen aanbieden. Een levensgevaarlijk voorstel, legt John Oliver uit in Last Week Tonight. “Je wilt niet dat alleen betalende klanten kunnen zien of ze een tornado inrijden.”

Geef een reactie

Laatste reacties (3)