5

John Oliver: Trumps redding is dat zijn medewerkers te stom zijn

Zondagavond ging John Oliver in zijn programma Last Week Tonight nog eens in op wat hij ‘Stupid Watergate’ noemt, het onder zoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar de Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van 2016. Dit in het licht van het afgelopen week verschenen rapport, zij het zwaar geredigeerd. Waar minister van Justitie William Barr president Trump in eerste en ook in tweede instantie volledig vrijpleitte, was Oliver het daar niet mee eens.

Oliver merkte op dat Trump verdacht werd van minstens tien mogelijke pogingen tot obstructie van het onderzoek. In het rapport staat geschreven dat als Trump hier inderdaad onschuldig aan was, Mueller en zijn onderzoekers dat expliciet hadden genoemd. Dat is niet gebeurd. ‘Een vrij opvallende niet-vrijspraak,’ aldus Oliver. Daar komt nog bij dat de voornaamste redenen die worden genoemd waarom obstructiepogingen en samenwerking met Rusland mislukten, ongehoorzaamheid en totale incompetentie bij Trumps medewerkers betrof. Zo staat in het rapport dat Donald Trumps oudste zoon Donald junior wel in strijd met de wet heeft gehandeld, maar niet intelligent genoeg is om dat te beseffen.

Ook herinnert Oliver het publiek er nog eens aan dat Trumps persoonlijke advocaat Michael Cohen heeft geprobeerd contact op te nemen met de woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin, Dmitry Peskov, maar de e-mail naar het verkeerde adres stuurde: ‘Als blijkt dat er wel een samenzwering was, is de redding van Trump dat ondanks alle hulp van de Russen, iedereen om Trump heen te stom was om met hen samen te werken.’

Geef een reactie

Laatste reacties (5)