2

Jonge ex-asielzoekers hebben heimwee naar hun AZC

"Het asielzoekerscentrum is een kooitje. Niet mooi, maar wel veilig" ... Filmmaker Sergej Kreso maakt geen politiek statement, maar menselijke portretten van 'asielzoeka's'

Asielzoeka’s: zo noemen jongeren zichzelf op Facebook die opgroeiden in asielzoekerscentra in Nederland. Het is ook de titel van de documentaire van Sergej Kreso, die woensdagavond wordt uitgezonden op NPO 2. De film gaat uitsluitend over jongeren en hun heimwee, of eigenlijk hun nostalgische gevoelens die zij voelen voor de vreemde plek waar ze als kind opgroeiden.


Kreso zat zelf ook in een asielzoekerscentrum (AZC) in Nederland, nadat hij uit Bosnië vluchtte. Maar als volwassene denkt hij dat het moeilijker is om heimwee naar een AZC te hebben. In een interview met Metro zegt hij:

Voor mij was het anders. Ik was geen kind meer. Het azc is voor een volwassene geen pretje. Het voelt als een wachtkamer voor het leven. Je woont met je gezin in een kamertje. En asielprocedures kunnen onvoorstelbaar lang duren.

Voor de jongeren in de film is het logischer om heimwee te voelen. Toen ze weggingen lieten ze hun vriendjes daar achter. “Het asielzoekerscentrum is een kooitje. Niet mooi, maar wel veilig.”

Na het azc ging Arya, de Afghaanse jongen die ik volg, in Volendam wonen en daar voetballen. Toen zijn ploeggenoten vroegen waar hij vandaan kwam, zei hij ’azc’. Toen dachten ze dat dat een andere voetbalclub was. Veel jongeren hangen tussen twee culturen.

Lees het hele interview met Metro.

Woensdag 4 februari om 23.00 uur is Asielzoeka’s te zien op NPO2 (IKON).

Geef een reactie

Laatste reacties (2)