9

Kandidaten Miss Peru-verkiezing protesteren tegen vrouwenhaat

Kijkers van de Miss Peru 2018 schoonheidswedstrijd werden afgelopen zondag op meer dan schoonheid getrakteerd. Bij de traditionele voorstelronde, in plaats van hun maten deelden de kandidates statistieken over geweld tegen vrouwen in het land, zoals:

Mijn naam is Camila Canicoba en ik representeer Lima. Mijn maten zijn: 2202 gevallen van moord op vrouwen in mijn land in de afgelopen negen jaar.

Mijn naam is Juana Acevedo en mijn maten zijn: Meer dan 70 procent van vrouwen in mijn land zijn slachtoffer van straatintimidatie.

Mijn naam is Luciana Fernández en ik representeer de stad Huánuco. Mijn maten zijn: 13.000 meisjes worden seksueel misbruikt in dit land.

Mijn naam is Melina Machuca en ik representeer Cajamarca. Mijn maten zijn 80 procent van vrouwen in mijn stad krijgt te maken met geweld.

Het protest en de bijbehorende virale hashtag #MisMedidasSon (mijn maten zijn) werd niet door iedereen op prijs gesteld. Seksisme is stevig verankerd in de samenleving en een week eerder had een andere virale hashtag #PeruPaisdeVioladores (Peru land van verkrachters) de natie al sterk verdeeld. Journalist Lizzy Cantú merkte bovendien de ironie op van het inzetten van vrouwenlichamen om een boodschap over te brengen. Toch kan zij de actie wel waarderen: “Sommige boodschappen verdienen het grootst mogelijke publiek”.

Afbeelding: screenshot Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (9)