Laatste update 13:10
20

Kijken: Zo reageren mensen écht als mannen hand in hand lopen

De een vertrekt zijn gezicht, de ander lacht ze uit en weer anderen beginnen te schelden. We mogen met zijn allen wel denken dat we in een vrij en tolerant leven, maar kennelijk hebben nog veel mensen problemen met twee mannen die elkaars hand vasthouden.

Verslaggever Jurre, van Spuiten en Slikken, daagde een stel mannelijke voorbijgangers uit om tien minuten lang met hem hand in hand door een drukke winkelstraat te lopen en de resultaten zijn niet erg bemoedigend. Van bespotting tot afschuw tot aan regelrechte intimidatie: er is nog veel werk aan de winkel als het aankomt op LHBTQ+ acceptatie in Nederland.

Deze simpele uiting, waar heteroseksuele stelletjes niet eens bij nadenken, wordt nog steeds gezien als controversieel of provocerend wanneer het om twee mannen gaat. De homofobie reikte verder dan alleen de reacties op straat, want maar weinig mannen durfden de uitdaging überhaupt aan. De enige heteroseksuele man die toestemde om de uitdaging aan te gaan, vroeg na de opnames of de beelden verwijderd konden worden omdat hij bang was voor de reacties van zijn omgeving.

De videobeelden roepen op tot nadenken, helemaal in contrast met de recente #allemannenhandinhand actie. Daarin werd opgeroepen aan mannen om hand in hand op straat te gaan, om solidariteit te tonen met twee mishandelde homo’s uit Arnhem. Beluister hier de podcast Joop Café over anti-homogeweld met Ahmed Marcouch en Homo activist Tomas Derckx.

Foto: CC Lynn Friedman

Geef een reactie

Laatste reacties (20)