34

Kindle-scanner einde voor digitale boekhandel?

Kopieermachine voor e-boeken omzeilt fysieke beveiliging

De Oostenrijkse informatica-docent Peter Purgathofer heeft met Lego Mind Storm een robot gebouwd die digitale boeken uit een Kindle-reader kopieert. De Kindle zelf heeft geen kopieerfunctie, daarom bladert de robot automatisch door het boek en houdt iedere pagina voor een webcam die er een foto van maakt. Die foto’s worden vervolgens gescand en omgezet in een tekstbestand. Daarna is de weg vrij om de boeken op ieder digitaal medium te lezen en via de bekende piraterij-kanalen te verspreiden.

DIY kindle scanner from peter purgathofer on Vimeo.

Purgathofer spreekt zelf van een ‘kunstproject’ bedoeld om de relatie tussen scannen, auteursrecht en digital rights management te ‘onderzoeken’. Het is niet bedoeld als instructie of aanmoediging.

De ‘relativerende’ woorden, die wellicht ook dienen om een schadeclaim te voorkomen, kunnen niet verhullen dat een dergelijk systeem een nachtmerrie is voor uitgevers en schrijvers die hun werk tegen ongebreideld kopiëren. In Nederland bijvoorbeeld leidt onder meer die angst er toe dat het aanbod van e-boeken beperkt is. Papier biedt volgens uitgevers een betere bescherming tegen piraten.

Geef een reactie

Laatste reacties (34)