7

Klassenstrijd in Engeland

James Blunt versus Chris Bryant

Zanger James Blunt, vooral bekend van de hit ‘You’re beautiful’ uit 2005, is boos op de Engelse Labour politicus Chris Bryant.

Bryant is schaduwminister van cultuur en had Blunt genoemd in een interview, waarin hij ervoor pleitte de kunstwereld toegankelijker te maken voor mensen met een armere achtergrond:

Ik ben verrukt dat Eddie Redmayne een Golden Globe heeft gewonnen, maar het is niet goed om een cultuur te hebben die wordt gedomineerd door Eddie Redmayne en James Blunt en hun soort. Waar zijn de Albert Finneys en de Glenda Jacksons? Zij kwamen bovendrijven in een meritocratisch systeem.

Blunt reageerde als door een wesp gestoken met een open brief, waarin hij onder meer zegt:

Niemand heeft mij geholpen om in de muziek business terecht te komen. Ik heb mijn eerste gitaar gekocht met geld dat ik had gespaard met vakantiewerk (het inpakken van broodjes!) Een vriend op school heeft me de enige vier akkoorden geleerd die ik ken. (…) En dan kom jij langs, op zoek naar stemmen, en vertelt de arbeidersklasse dat chique mensen als ik het niet verdienen. Maar het is jouw populistische, op jaloezie gebaseerde ideeën die ons land zo bagger maken, veel meer dan ik en mijn shitsongs. Up yours, James Cucking Funt

Bryant was niet onder de indruk en reageerde direct:

Als je het hele interview had gelezen dan had je gezien dat ik zeg dat de mensen die het meest de kosten van de kunsten moeten opbrengen de kunstenaars zelf zijn. Natuurlijk hoor jij daar ook bij. Maar het is een open deur dat dat veel moeilijker is als je uit een arme familie komt waar je het loon van je vakantiebaantje moet inleveren om te helpen de rekeningen van de familie te betalen. (…) Het is ontzettend moeilijk om een carrière te maken in de kunsten als je de enorme collegegelden van de theateropleiding niet kan betalen, als je niemand kent die je een zetje kan geven, als je ouders je niet een paar jaar kunnen onderhouden, terwijl jij naam voor jezelf probeert te maken, of als je het he niet kan veroorloven een onbetaalde stage te doen.

Eerder kaartten ook al de acteurs Judi Dench en David Morrissey de economische uitsluiting van arme mensen in de kunsten aan.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)