95

KLM onder vuur vanwege stereotypering Mexicanen na WK-wedstrijd

Luchtvaartmaatschappij verwijdert grappig bedoelde tweet na wedstrijd Nederland - Mexico

Nederland wist zondag ternauwernood de achtste wk-finale van Mexico te winnen. Net zoals bij de voorgaande wedstrijden, kwam er direct online een aantal parodieën langs. Gephotoshopte plaatjes van triest kijkende chihuahua’s met sombrero’s op bijvoorbeeld. Luchtvaartmaatschappij KLM dacht daar leuk aan mee te kunnen doen, maar kreeg de bal hard teruggekaatst.

KLM twitterde ‘adios amigos’ met een plaatje van een vertrekbord, met daarnaast een icoontje van wat een Mexicaan zou moeten zijn; sombrero, snor en een poncho. Een stereotype, menen velen. Racistisch, twitteren anderen. In Nederland lijkt men er vooralsnog wel om te kunnen lachen, maar de internationale kritiek was zo talrijk dat KLM zich genoodzaakt zag de gewraakte tweet te verwijderen.

KLM zegt in een uitleg aan RTL de tweet uiteindelijk uit respect te hebben verwijdert:

Er schenen nogal wat mensen te zijn die onze grap niet grappig vonden. Sommige mensen bestempelden de tweet als racistisch. En dat was natuurlijk helemaal niet onze bedoeling […] We kregen veel positieve reacties, we hebben nog nooit zoveel positieve reacties gehad, maar we kregen ook negatieve reacties. De grap viel niet overal goed. We proberen er rekening mee te houden, maar dat is afhankelijk van het sentiment. En dat is vooraf moeilijk in te schatten.

Update:
De tweet is behalve vanwege het vermeende racistische karakter, ook ongepast vanwege de deportaties van Mexicanen uit de VS. President Obama heeft al twee miljoen Latino’s het land uitgezet. Langs de hele Amerikaans-Mexicaanse grens worden jaarlijks zo’n 350.000 Mexicanen gedeporteerd. Zo’n 40 procent van de gedeporteerden worden bij Tijuana de grens overgezet. Daar leven ze in een geïmproviseerde sloppenwijk, genaamd El Bordo. Bekijk deze video om te zien hoe het er daar aan toe gaat.

Update 00:40

Een van de mensen die woest reageerde op het leedvermaak van KLM was de acteur Gael García Bernal. Hij twitterde aanvankelijk:

.@KLM I’m never flying your shitty airline again. Fuck you big time.

Die boze uitval werd al snel duizenden keren geretweet. Maar een paar uur later kwam de acteur terug op zijn woorden:

I must say this: apologies to anyone who felt offended by my comments. I was caught by the football bug that spoiled my sense of humor.

Buzzfeed: Royal Dutch Airlines Just Sent The Most Brutal Tweet About Mexico’s Devastating World Cup Loss

Geef een reactie

Laatste reacties (95)