Laatste update 15:07
21

Komiek Hasan Minhaj hekelt Senaat om wapenwet op briljante wijze

Als je de Amerikaanse Daily Show kijkt, heb je al kennis gemaakt met één van de sterverslaggevers Hasan Minhaj. Tijdens het Correspondents Diner van het congres laat hij zich van ongekende kant zien. In één haal maakt hij korte metten met het congres en de onwelwillendheid om iets te doen aan de absurde wapenwetgeving die ervoor zorgt dat elke idioot makkelijk aan een wapen kan komen.

Minhaj bouwt zijn betoog op door te beginnen met grappen over de presidentsverkiezing en media te hekelen. Hij spreekt over het seksisme waar Clinton mee moet dealen en hoe Trump wegkomt met zijn racistische retoriek omdat veel media onder het mom van objectiviteit wegkijken, een tendens die ook hier in Nederland voorkomt wanneer het aankomt op de xenofobie en het extremisme van Wilders bijvoorbeeld.

De New York Times en de Washington Post hebben het bij Donald Trump steeds over ‘raciaal getint’. Dat is niet ‘raciaal getint’, ik ben ‘raciaal getint’. Hij is racistisch. De Huffington Post – waar je Uberchauffeur voor kan schrijven – heeft een disclaimer bij elk Trump- artikel over zijn racisme en xenofobie. En Buzzfeed – waar je erachter kunt komen welke Disney-prinses je bent – weigert Republikeins geld aan te nemen vanwege Trump. Zij hebben meer journalistieke integriteit dan De NY Times.

Aan het eind, zo rond minuut 18:00 wanneer de verslaggever het over de haatmisdaad in Orlando heeft, wordt het serieuzer. Hij spreekt het congres en het Amerikaans volk aan op een gedeelde verantwoordelijkheid om te strijden voor gelijkwaardigheid. Vooral de leden van het senaat zouden zich verantwoordelijk moeten voelen en in plaats van hun ‘gebeden en gedachten’ te delen na een shooting, actie moeten ondernemen tegen betere controles en restricties. En over het algemeen moeten strijden voor rechten voor alle Amerikanen.

Elke dag op onze werkplaatsen, in onze huizen en onze religieuze instellingen is er openlijke discriminatie of fobie tegenover mensen van verschillende religieuze, raciale of seksuele achtergronden. En we laten het gewoon gebeuren, want uiteindelijk heeft het geen invloed op onze levens.

De trieste realiteit is dat dit soort dingen altijd zullen blijven gebeuren, tenzij we ons realiseren dat burgerlijke vrijheden alles of niets betekent…. Dus of je het nu leuk vindt of niet, we moeten allemaal vechten voor elkaar, anders is het hele systeem een schijnvertoning.

Mijn broers en zusters in de Afro-Amerikaanse gemeenschap, wiens ruggengraat verbrijzeld worden op de achterbank van politiewagens. Dat zal blijven gebeuren totdat wij opstaan en wat doen.

Jullie krijgen bijna $ 200.000 per jaar om wetten te maken, om onze samenleving beter te maken. Niet om te tweeten, niet om ons te vertellen over uw gedachten en gebeden. Om regels te schrijven. Op dit moment heeft, sinds 1998, de NRA heeft $ 3.700.000 gegeven aan het Congres. Ik weet niet of dit zoiets als een Kickstarter is, maar als $ 3.700.000 politieke invloed kan kopen om levens te nemen, als we het dan verhogen naar $ 4.000.000 zouden jullie dat aannemen om levens te redden? ‘

 

Geef een reactie

Laatste reacties (21)