22

Koningin Máxima poseert per ongeluk met mevrouw Bouterse

Rijksvoorlichtingsdienst: Foto is niet wat het lijkt ... Surinaamse regering neemt officieel afstand van Facebook-kiek

Op Facebook is een foto geplaatst van koningin Máxima die lachend poseert met de echtgenote van de Surinaamse president Desi Bouterse. Probleempje: Bouterse is een door Nederland veroordeelde en gezochte misdadiger.

Kijk uit wat je op Facebook zet, maar kijk vooral ook uit met wie je op de foto gaat. De Surinaamse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Henry Mac Donald, is een fervent gebruiker van sociale media en zette deze week de foto’s online genomen in de wandelgangen rond de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Zo ook een foto van koning Máxima en Ingrid Waldring-Bouterse, de Surinaamse first lady. Die foto ging al snel rond op social media, de Rijksvoorlichtingsdienst haastte zich een verklaring te geven:

Het betreft een informele foto die ongevraagd is gemaakt. De ontmoeting vond ongezocht plaats als onderdeel van een reeks personen die voorgesteld werden. Er heeft geen onderhoud plaatsgehad.

Ook de Surinaamse regering nam officieel afstand van de foto:

Ter verduidelijking maakt het Kabinet van de President hierbij bekend dat een foto van First Lady Ingrid Bouterse-Waldring en Koningin Maxima, zoals via social media gepubliceerd, geen officiële publicatie van de Republiek Suriname betreft.

Desi Bouterse werd in Nederland bij verstek tot 11 jaar cel veroordeeld. Er loopt een internationaal arrestatiebevel tegen hem, dat tijdelijk is opgeschort omdat hij als president immuniteit geniet. Daarnaast is de voormalig dictator hoofdverdachte bij de beruchte December-moorden. De zoon van Bouterse, Dino, staat komende maand in New York terecht, onder meer wegens hulp aan een terroristische organisatie. De zoon werd in de val gelokt door Amerikaanse undercover-agenten. Hij kan tot 15 jaar veroordeeld worden.

Ambassadeur Mac Donald heeft een dure les geleerd, zo blijkt uit een posting op Facebook:

Spijtig genoeg is er deze keer misbruik gemaakt van enkele foto’s waardoor ik besloten heb alles wat met de huidige Algemene Vergadering te maken heeft van mijn walls te verwijderen. Ik zal binnenkort bepalen of ik wederom via social media actief zal zijn en in welke vorm, daar ik gemerk heb dat sommige de goede bedoelingen van Social Media niet begrijpen.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)