30

Krijgen moslims meer kinderen?

Video: Hans Rosling is te gast bij Arjen Lubach en laat zien dat onze denkbeelden wel wat mogen worden bijgeschaafd

Krijgen moslimmoeders meer kinderen? Is er op het Afrikaanse continent sprake van een bevolkingsexplosie en zal de Aarde op een gegeven moment zoveel mensen tellen dat de planeet er aan onderdoor gaat? Volgens de Zweedse professor en ware internetsensatie Hans Rosling niet.


Rosling is oprichter van de Gapminder Foundation, de stichting die zich inzet om onwetendheid te bestrijden met feiten, door verhoogd gebruik en begrip van gratis toegankelijke openbare statistieken. Voorbeeld daarvan zijn de vele filmpjes op internet waarin Rosling complexe statistiek voor een breed publiek toegankelijk maakt. Of, zoals de professor het zelf zegt: ‘We hebben ontdekt dat in bepaalde gevallen de beschikbare feiten niet zijn doorgegeven aan het onderwijs en de media. Dat maken wij goed.’ 

Zondag was hij te gast in het programma Zondag Met Lubach. Rosling vertelt dat het beeld heerst dat iemands religie het slaapkamergedrag bepaalt. Of er voorbehoedsmiddelen worden gebruikt, hoeveel kinderen iemand krijgt. Rosling laat aan de hand van berekeningen, feiten, zien dat het beeld dat veel mensen hebben, nogal afwijkt van de realiteit.

Geef een reactie

Laatste reacties (30)