17

Kunstenaar Banksy gaat undercover in Gaza

Ga op reis met Banksy en bekijk de exclusieve omgeving...

De kunstenaar Banksy, van wie de identiteit onbekend is, is weer boven komen drijven. Dit keer in Gaza. Op zijn officiële website heeft hij een nieuwe documentaire gepost die hij heeft gemaakt in Gaza.


Zoals gebruikelijk in zijn werk, loopt de documentaire over van politieke statements. Zo begint de video met het bericht “maak van dit jaar het jaar dat je een nieuwe bestemming ontdekt”. Een beetje zoals je ook van een reclame van een vliegtuigmaatschappij zou kunnen verwachten, gevolgd door zinnen als “gelegen in een exclusieve omgeving”. Deze exclusieve omgeving is Gaza, het kleine stukje land dat veelal wordt omschreven als ’s werelds grootste openlucht gevangenis, omdat het de Gazanen niet is toegestaan Gaza zomaar te verlaten. Ook is het buitenstaanders niet zonder meer toegestaan het gebied in te gaan. Banksy toont in de documentaire ook aan hoe hij Gaza binnen is gekomen: via één van de vele tunnels.

Behalve de documentaire heeft Banksy ook een aantal muurschilderingen gemaakt, zoals we van hem gewend zijn. Op één van die schilderijen is de Griekse godin Niobe te zien. Ze is geschilderd op het laatste stukje muur dat nog overeind staat na het bombardement van Gaza vorig jaar. Niobe was een sterfelijke figuur in de Griekse mythologie. Zij beval de inwoners van Thebe haar te aanbidden, waarop de goden Leto, Apollo en Artemis haar kinderen ombrachten. Ofwel: de Goden zullen niet aarzelen om wraak te nemen voor menselijke arrogantie.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)