Laatste update 16:30
104

Labour-politicus verstopt zich op toilet na Hitler-blunder

De dag van Labour-politicus en oud-burgemeester van Londen Ken Livingstone had zo een aflevering van The Thick Of It, de absurdistische en bikkelharde politieke satire van de BBC, kunnen zijn. Wat begon als een poging het op te nemen voor collega Naz Shah, die vanmorgen door de partij geschorst werd voor antisemitische uitlatingen op social media (gedaan ze voordat ze parlementslid werd), eindigde met een schorsing voor Livingston zelf.

Naz Shah deelde in 2014 een meme op haar Facebookpagina waarop stond dat Israel naar de VS verplaatst zou moeten worden en vergeleek de acties van Israel met die van Adolf Hitler. Ook linkte ze op Twitter naar een blogpost waarin stond dat het zionisme gebruikt werd om ‘joden klaar te stomen’ om ‘politieke druk uit te oefenen op het hoogste niveau’. Ze heeft inmiddels uitgebreide excuses aangeboden voor haar uitlatingen en verklaard niet meer achter deze woorden te staan.

In interviews met BBC Radio London en BBC2’s Daily Politics gooide Livingstone vervolgens olie op het vuur door te stellen:

Naz is geen antisemiet, haar uitlatingen waren onbeschoft en overdreven, maar ik heb letterlijk in de 47 jaar dat ik lid van van de Labour Party ben nog nooit iemand iets antsemitisch horen zeggen. Ik heb veel mensen kritiek horen uiten op Israël, maar als ik de Zuid-Afrikaanse regering zou afwijzen, zou je me toch ook geen racist noemen?
Ik maak me zorgen over de verwarring van antisemitisme met kritiek op het beleid van Israël en ik denk dat daarmee de strijd tegen echt antisemitisme geschaad wordt. Het is een gerichte campagne van de Israël-lobby om iedereen die Israëlisch beleid bekritiseert weg te zetten als antsemiet.
Toen Hitler in 1932 de verkiezingen won, wilde hij alle Joden naar Israël verplaatsen. Hij steunde daarmee het zionisme, voordat hij gek werd en zes miljoen joden ombracht.

Vervolgens werd door 40 van zijn Labour-collega’s schande gesproken van zijn uitspraken en een schorsing geeist, ook kreeg Livingstone in de wandelgangen van het parlement op zijn donder van woedende collega John Mann, die hem ervan beschuldigde de geschiedenis te herschrijven. Achtervolgd door de massaal toegestroomde pers dook Livingstone vervolgens een gehandicaptentoilet in, waar hij enige tijd verbleef, tot hij uiteindelijk wist te ontsnappen.

Geef een reactie

Laatste reacties (104)