16

Lachen of huilen: doventolk bij dienst Mandela was nep

Doven over heel de wereld: Deze man deed maar wat

Fijn, dacht je, een doventolk bij de herdenking van zo’n belangrijk mens als Nelson Mandela. Zo hoort het ook. Maar dat zagen doven over heel wereld toch anders. RTL Nieuws meldt dat de man die druk in beeld aan het gebaren was helemaal geen doventolk is.


Het Zuid-Afrikaanse dove parlementslid Wilma Newhoudt, voor wie de tolk onder meer aanwezig was, was een van de eersten die het opviel, zo is bij RTL te lezen. Via Twitter riep ze al tijdens de dienst op om de ANC-gelieerde tolk van het podium te verdwijnen:

Ook in Nederland viel het doven op dat de ‘tolk’ maar wat deed. Eva Westerhoff, voorzitter van Dovenschap, zegt in het AD:

Al bij zijn eerste gebaren dacht ik: ‘huh, wat doet die man nou?’ en toen ik de tweets van Wilma Newhoudt zag, viel het kwartje: deze man is geen echte doventolk.

RTL: ‘Doventolk bij Mandela deed maar wat’

AD: ‘Doventolk’ bij herdenking Mandela doet maar wat

Update: De man zegt dat hij last had van hallucinaties:

Ik probeerde mezelf onder controle te krijgen en de wereld niet te laten zien wat er aan de hand was.” “Ik bied excuus aan voor de situatie waarin ik was beland”, zei hij tegen een Zuid-Afrikaans radiostation.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)