71

Legendarisch: Glenda Jackson over Margaret Thatcher

Indrukwekkende speech tijdens herdenking in Brits Lagerhuis: 'Onder haar bewind veranderde Londen in een stad van daklozen'

Terwijl politici in het Britse parlement een voor een, soms met zichtbare tegenzin, de loftrompet afstaken over de vermeende verdiensten van de maandag overleden Margaret Thatcher nam de plichtpleging plots een andere wending. De vermaarde actrice Glenda Jackson, die sinds begin jaren negentig voor Labour in het parlement zit, beschreef in beeldende taal wat de conservatieve premier heeft aangericht.


De bijna 80-jarige Jackson vertelt eloquent hoe ziekenhuizen onder het ‘Thatcherism’ veranderden in een soort veldhospitalen waar patiënten in bedden op de gang moesten verblijven, hoe scholen vervielen tot bouwvallen die je in de Derde Wereld verwacht en hoe de IJzeren Dame de morele opvattingen in de maatschappij veranderde: Hebzucht werd een deugd.

De meest dramatische en smerigste demonstratie van Thatcherism was wel hoe ieder winkelportiek iedere avond veranderde in de huiskamer, slaapkamer en wc van de daklozen”.

Die daklozen bestonden voor een groot deel uit psychiatrische patiënten die zonder pardon op straat werden gezet toen ze verzorgingsinstellingen sloot. 

De clip is binnen een paar uur al honderdduizenden keren bekeken. 

Geef een reactie

Laatste reacties (71)