Laatste update 13:41
60

Leidse studenten protesteren met ludieke actie tegen komst Baudet

De Historische Studievereniging Leiden (HSVL) organiseert aanstaande vrijdag een carrièredag “waar loopbaan en droombaan samen komen”. Niet iedereen is echter even blij met de lijst van genodigde “professionals uit de politiek, het bedrijfsleven, de journalistiek en cultuurinstanties”. Met name de komst van de uiterst rechtse Forum voor Democratie-politicus Thierry Baudet is velen een doorn in het oog.

Bij wijze van protest hebben anonieme studenten daarom een parodieposter voor de carrièredag gemaakt en verspreid waarin Baudet op de hak wordt genomen:

Covfefe
Het programma vermeldt een interview met als onderwerp: “Volksmennen voor Dummies”, drijft de spot met het gebrekkige Latijn van Baudet en zijn gedweep met de Amerikaanse president Trump (Covfefe). De meest rake stoot wordt echter uitgedeeld in de laatste regel van het programma:

“Inclusief paneldiscussie met de erfenis van professoren Cleveringa en Meijers.”

Rudolph Pabus Cleveringa (1894-1980) was een Leidse hoogleraar Rechtsgeleerdheid die in 1940 gevangen werd genomen door de Duitse bezetters, nadat hij zich in een gepassioneerde protestrede had uitgesproken tegen het ontslag van zijn Joodse collega’s, onder wie zijn goede vriend en mentor Eduard Maurits Meijers, ook wel bekend als de grondlegger van het huidige burgerlijk wetboek. Zowel Cleveringa als Meijers overleefde de oorlog en keerde terug als hoogleraar aan de Universiteit van Leiden.

Omvolking
Waar Leidse rechtsgeleerden zich in het verleden dus hard maakten tegen het nazisme, flirt Baudet met termen en ideeën die verdacht veel overeenkomsten vertonen met het gevaarlijke gedachtegoed. Hij noemt de zogenaamde “massa-immigratie” een misdaad, spreekt van “homeopathische verdunning van het volk… zodat er nooit meer een Nederlander zal bestaan” en retweet mensen die het over de ‘omvolking’ van Nederland of het Westen hebben. Zo zie je maar weer, de ene alumnus is de andere niet.

Cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (60)