Laatste update 01 juni 2017, 19:00
49

‘Liar Liar’: Nummer dat Theresa May bespot staat bovenaan hitlijsten Engeland

Een refreintje dat je niet meer uit je hoofd krijgt en een niet zo subtiele boodschap: in het nummer dat op nummer twee van de Britse hitlijsten staat wordt Theresa May, de huidige premier van het Verenigd Koninkrijk, volledig met de grond gelijk gemaakt.

‘Ze is een leugenaar, leugenaar. Ze is een leugenaar, leugenaar. Je kunt haar niet vertrouwen, nee, nee, nee, nee’ wordt er in het nummer gezongen, begeleid door clips waarin uitspraken van de premier belachelijk worden gemaakt.

Het vrolijke ska-nummer, komt een week voordat er in Groot-Brittannië landelijke verkiezingen zijn. Het nummer drukt kennelijk een collectief sentiment over de kandidaat voor de conservatieve partij uit. Het nummer is op Youtube inmiddels al 1.059.820 bekeken.

‘Liar, Liar’ doet denken aan een andere Britse conservatieve vrouwelijke premier. Margaret Thatcher werd tijdens haar regeerperiode door meerdere muzikanten met de grond gelijk gemaakt. Zo was er onder andere “Stand Down Margaret” en “Tramp the Dirt Down” van Elvis Costello.

Update: BBC weigert ‘Liar Liar’ te draaien

Ondanks het feit dat het nummer van Captain SKA bovenaan in de ranglijsten staat, heeft de BBC besloten om het niet uit te zenden. De Britse publieke omroep meent dat ze daarmee regels omtrent onpartijdige verslaggeving zouden breken in de aanloop naar de verkiezingen.

Ofcom, de Britse communicatie ombudsman, heeft echter niets in hun regels staan wat de ban op het nummer zou rechtvaardigen. De richtlijnen van de BBC zelf bieden ook geen verklaring voor het censuur, jounalisten van The Independent vonden nergens regels dat muziek met een politieke boodschap in verkiezingstijd niet afgespeeld zou mogen worden. Het nummer zou immers gedraaid worden omdat het bovenaan de hitlijsten staat, niet vanwege een persoonlijke overtuiging of voorkeur van de omroep zelf. Het zou daarom volgens The Independent eerder niet gedraaid worden, omdat de BBC geen ruzie wil zoeken met de zittende overheid.

The Independent: The BBC is censoring political content by banning ‘Liar Liar’ – but not because it is biased towards the Government

 

Geef een reactie

Laatste reacties (49)