4

Live: de geboorte van een koekoeksjong

Vogelbescherming heeft een camera gericht op het nest van een karekiet die een stel eieren uitbroedt. Dat is wel vaker vertoond maar deze keer heeft een koekoek haar ei tussen de andere eieren in het nest gelegd. Als over een paar dagen de eieren uitkomen kan de kijker getuige zijn van een ‘wreed’ en in ieder geval bijzonder spektakel. Het koekoeksjong zal na geboorte de andere eieren en jongen uit het nest werken. Zo garandeert het koekoeksjongs dat er voldoende voedsel voor hemzelf is. De verzorgende karekiet heeft niet door dat er iets merkwaardigs aan de hand is omdat het ei van een koekoek lijkt op de eigen eieren en brengt een jong groter dat al snel veel groter wordt dan zijzelf. De koekoek vliegt na verloop van tijd uit en krijgt de eigen ouders nooit te zien.

Louis van Oort van Vogelbescherming schrijft:

Het moge duidelijk zijn waarom ‘koekoeksjong’ geen koosnaampje is.  Veel mensen zien dit als wreed. Deze parasitaire indringer doet volgens hen niks anders dan een ei leggen en zadelt anderen op met haar kroost, terwijl dat kroost in de tussentijd een complete kinderschaar uitmoordt.  Zelfs in Nederland zou dat minimaal levenslang opleveren als het mensen betrof. Maar het zijn geen mensen, mensen! Het zijn vogels, met een fantastische strategie. Ik bedoel, het is toch bewonderenswaardig hoe zo’n koekoeksvrouw in slechts tien seconden een ei verwijdert uit een waardvogelnest en in die tijd ook nog zelf een ei legt dat qua kleur en patroon sterkt lijkt op de andere eieren in het nest. En daarna rooit zo’n koekoeksjong het helemaal zelf. Of nou ja, met behulp van zijn gastouders. Het is een fantastisch staaltje evolutie.

Het is uniek dat dit proces live te aanschouwen valt. Het nest bevindt zich in de Ooijpolder bij Nijmegen. 2017 is uitgeroepen tot het jaar van de koekoek om meer kennis over de vogel te vergaren.

Bekijk de beelden hier

Geef een reactie

Laatste reacties (4)