16

Locatie Vermeer-schilderij ‘Het straatje’ ontdekt

Wereldberoemd kunstwerk schijnt Vlamingstraat in Delft te zijn 

Iedereen heeft het wel eens gezien maar geen ziel die kon vertellen wat de originele locatie is. Het bekende schilderij van Johannes Vermeer ‘Het straatje’ blijkt na jaren de Vlamingstraat in Delft te zijn. Naar aanleiding van onderzoek van Frans Grijzenhout (hoogleraar Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam) is het donderdag in het Rijksmuseum bekend gemaakt.


Grijzenhout heeft drie kwart van een jaar besteed aan zijn onderzoek. Door te kijken naar registers, inventarisaties en koop- en notarisaktes kwam hij de locatie van het schilderij op het spoor. Hij ontdekte gelijkenissen in de gevels, de tuintjes en de achterhuizen.

Velen hebben eerder getracht de precieze locatie van het schilderij te ontdekken sinds het in de jaren twintig in het bezit kwam van het Rijksmuseum maar Grijzenhout is de eerste met steekhoudend bewijs.

In bovenstaand filmpje zie je hoe met de Soulshine Projects 2013 voor het Rijksmuseum een animatie werd gemaakt van hoe de bekende straat er anno nu uit zou zien. 

Van 20 november t/m 13 maart 2016 is er een presentatie in het Rijksmuseum over de ontdekking. En van 25 maart t/m 17 juni 2016 in Museum Prinsenhof in Delft. In de Volkskrant is er een uitgebreid artikel hierover te lezen. 

Geef een reactie

Laatste reacties (16)