48

Lubach knalt er in met aanval op vuurwerktraditie

Zondag met Lubach is aan het tiende seizoen begonnen en brak met 1,3 miljoen kijkers meteen een record. Spraakmakendste item uit de uitzending was een verhandeling over de vuurwerk-traditie waarin hij onder meer de opvallende gelijkenis tussen de Rotterdamse GroenLinks-wethouder Arno Bonte en het YouTube-type Huilon constateert. Bonte heeft als gemeenteraadslid een aantal jaren terug het vuurwerkverbod op de politieke agenda gezet.

Lubach wijst op het grote aantal gewonden als gevolg van de traditie, 2359, waarvan de helft bestaat uit mensen die zelf geen vuurwerk afsteken. Volgens peilingen is meer dan de helft van de bevolking voor een verbod op vuurwerk.

De politiek durft het aanpakken van de gevaarlijke praktijken echter niet aan, op het allerzwaarste vuurwerk na, waardoor elke poging met een sisser afloopt. Een VVD-Kamerlid dat recent voor een verbod pleitte werd acuut teruggefloten door de fractie. In plaats daarvan zouden burgers rond de jaarwisseling met een veiligheidsbril moeten rondlopen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden.

Arjen Lubach besluit met een oproep aan politici om meer lef te tonen.

Geef een reactie

Laatste reacties (48)